Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medvedev: Rusija će i dalje podržavati suverenitet Srbije na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će i dalje podržavati suverenitet Srbije na Kosovu, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik ruske vlade Dimitrij Medvedev u Beogradu.

"Polazimo sa stajališta da je Srbija jedinstvena država čija jurisdikcija se proteže na čitav njen teritorij i držat ćemo se tog principijelnog stajališta", kazao je Medvedev, dodajući da njegov kratki posjet Srbije ima cilj dokazati "potporu u trenutku nelegalnog jednostranog priznavanja neovisnosti Kosova".

Pročitajte i ovo Ilustracija Eenergetska neovisnost Španjolska ih ima više od 300, Hrvatska nijednu: ''Interes građana postoji, ali nedostaje političke volje'' Slika nije dostupna ''NOVA AMERIČKA POLITIKA'' Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

Medvedev je to izjavio nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, u kojem je - kako je kazao - dogovoreno da će Srbija i Rusija koordinirati nastojanja "za izlazak iz ove komplicirane situacije", te da će zajedno rješavati pitanje Kosova.

Jednostranim proglašenjem neovisnosti Kosova krše se suverenitet i osnovna prava Srbije, kazao je Medvedev, a ugrožava se i međunarodni sustav sigurnosti i međunarodno pravo.

"Jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova zakompliciralo je situaciju u pokrajini i jugoistočnoj Europi, a može se odraziti i na druge regije u svijetu", kazao je potpredsjednik ruske vlade.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je kazao da će se Srbija s Rusijom i drugim zemljama koje se protive jednostrano  proglašenoj neovisnosti Kosova boriti da se ta odluka poništi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, te je dodao da sve dok se ta odluka ne poništi "neće biti normalizacije odnosa s državama koje su priznale Kosovo".

Medvedev se u Beogradu sastao i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, koji mu je - kako se navodi u priopćenju iz Ureda predsjednika - zahvalio na principijelnom ruskom stajalištu o Kosovu i zahtjevima da se poštuje međunarodno pravo.

U priopćenju Tadićeva ureda, dostavljenom medijima nakon razgovora s Medvedevim, kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, navodi se i da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova i da će borbu za svoje legitimne interese nastaviti mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima.

Prije susreta ruskog izaslanstva sa srbijanskim državnim vrhom, predstavnici "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma" potpisali su u Beogradu Sporazum o izgradnji plinovoda za tranzit prirodnog plina iz Rusije preko Srbije, kojim je predviđeno da najmanja propusna moć plinovoda, koji bi trebao biti u funkciji 2013. godine, bude najmanje deset milijardi kubnih metara plina godišnje.

Detalji potpisanog sporazuma nisu poznati, a novinarima nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene