Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi znamo što se dogodilo'

Medvedev optužio baltičke zemlje da veličaju naciste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je Ukrajinu i baltičke države da veličaju ‘suradnike nacizma’, u govoru koji je održao uoči proslave 70. obljetnice početka Drugog svjetskog rata.

‘Danas smo svjedoci doista užasnih nastojanja’, rekao je Medvedev u razgovoru za televizijsku mrežu Rosija, koji je objavio kremaljski ured. ‘Vlade baltičkih država (Litva, Latvija i Estonija), pa čak i Ukrajine, pretvaraju danas nekadašnje nacističke suradnike u narodne junake koji su se borili za slobodu svoje domovine’, istaknuo je. ‘Dakako, svi znamo što se stvarno dogodilo, ali svi spuštaju pogled od srama kako se odnosi ne bi pogoršali’, dodao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Nova smjena Zelenski smijenio šefa odjela tajne službe: Otkriveno što je učinila njegova supruga Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera

Moskva je više puta kritizirala Ukrajinu i baltičke zemlje, nekadašnje republike Sovjetskog Saveza, zbog želje da rehabilitiraju protukomunističke skupine koje su, gdjekad, surađivale s nacistima i počinile zločine nad Židovima. Ruski predsjednik je usto žestoko osudio rezoluciju koju je u srpnju donijela parlamentarna skupština Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kojom se osuđuju nacizam i staljinizam.

Medvedev je istaknuo da ta rezolucija proglašava nacističku Njemačku i Sovjetski Savez u doba Staljina ‘jednako odgovornima za početak Drugog svjetskog rata’. ‘Moram reći da je to bezočna laž’, ocijenio je. Rusija smatra da je imala herojsku ulogu u ratu u kojemu je izgubila gotovo 25 milijuna civila i vojnika. Drugi svjetski rat izbio je 1. rujna 1939. kada je nacistička Njemačka napala Poljsku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene