Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas poslijepodne još je jedan gorski udar pogodio rudnik u kojem je jučer poginulo pet rudara zbog čega je izvlačenje njihovih tijela moralo biti privremeno obustavljeno.


Spasilačke ekipe koje su dobile zadaću izvući tijela pet rudara poginulih u rudniku mrkog ugljena "Raspotočje" u Zenici u petak poslije podne morale su prekinuti tu akciju zbog sigurnosnog rizika, potvrđeno je tijekom dana iz uprave rudnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Iz rudnika u Zenici izvučena tijela dvaju poginulih rudara Slika nije dostupna Urušio se rudnik zlata, najmanje 60 poginulih, deseci zatrpanih

Kako je objašnjeno, jamu "Raspotočje" je oko 14 sati pogodilo novo pomicanje zemlje poznato kao gorski udar, zbog kojeg su i stradali rudari u četvrtak.

Ocijenjeno je kako je sigurnosni rizik prevelik pa je jama privemeno zatvorena.

Nastavak akcije izvlačenja tijela poginulih rudara planiran je za subotu.

Rudar koji je spašavao kolege: 'Samo mi znamo kako nam je kad smo zarobljeni u jami'

Ranije je objašnjeno kako su stručni timovi trebali proširiti otvor kroz obrušenu zemlju u jami kojim su se u prijepodnevnim satima probili do veće skupine rudara koja je tamo ostala blokirana u četvrtak poslije podne.

Spasilačke je ekipe dočekalo 29 živih rudara a preostalih pet koji su se također zatekli u jami u vrijeme nesreće je izgubilo život.

Iz bolnice u Zenici potvrđeno je kako nitko od preživjelih rudara nije u životnoj opasnosti no nekolicina ih je zadobila različite ozljede.

Rudarska inspekcija i policija provode istragu kako bi se utvrdilo pod kojim se okolnostima dogodila nesreća i kako su stradali poginuli rudari.

Nagađa se da su se mogli ugušiti metanom.

Ovo je treća nesreća u ovom rudniku samo ove godine. Od petorice stradalih, jedan je rudar bio pred mirovinom, ostali su imali od 25 do 40 godina, među njima i mladić koji se u ponedjeljak prvi put spustio u rudnik.  (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook