Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas poslijepodne još je jedan gorski udar pogodio rudnik u kojem je jučer poginulo pet rudara zbog čega je izvlačenje njihovih tijela moralo biti privremeno obustavljeno.


Spasilačke ekipe koje su dobile zadaću izvući tijela pet rudara poginulih u rudniku mrkog ugljena "Raspotočje" u Zenici u petak poslije podne morale su prekinuti tu akciju zbog sigurnosnog rizika, potvrđeno je tijekom dana iz uprave rudnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Zenica: Izvučeno tijelo i petog stradalog rudara Slika nije dostupna Iz rudnika u Zenici izvučena tijela dvaju poginulih rudara

Kako je objašnjeno, jamu "Raspotočje" je oko 14 sati pogodilo novo pomicanje zemlje poznato kao gorski udar, zbog kojeg su i stradali rudari u četvrtak.

Ocijenjeno je kako je sigurnosni rizik prevelik pa je jama privemeno zatvorena.

Nastavak akcije izvlačenja tijela poginulih rudara planiran je za subotu.

Rudar koji je spašavao kolege: 'Samo mi znamo kako nam je kad smo zarobljeni u jami'

Ranije je objašnjeno kako su stručni timovi trebali proširiti otvor kroz obrušenu zemlju u jami kojim su se u prijepodnevnim satima probili do veće skupine rudara koja je tamo ostala blokirana u četvrtak poslije podne.

Spasilačke je ekipe dočekalo 29 živih rudara a preostalih pet koji su se također zatekli u jami u vrijeme nesreće je izgubilo život.

Iz bolnice u Zenici potvrđeno je kako nitko od preživjelih rudara nije u životnoj opasnosti no nekolicina ih je zadobila različite ozljede.

Rudarska inspekcija i policija provode istragu kako bi se utvrdilo pod kojim se okolnostima dogodila nesreća i kako su stradali poginuli rudari.

Nagađa se da su se mogli ugušiti metanom.

Ovo je treća nesreća u ovom rudniku samo ove godine. Od petorice stradalih, jedan je rudar bio pred mirovinom, ostali su imali od 25 do 40 godina, među njima i mladić koji se u ponedjeljak prvi put spustio u rudnik.  (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook