Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvene dobrobiti

PREDNOSTI MEDITERANSKE PREHRANE - Svaki dan nova spoznaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U moru zdravstvenih dobrobiti mediteranske prehrane znanstvenici su pronašli još jednu - smanjuje rizik od raka dojke. Ali uz dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

"Rezultati studije sugeriraju da mediteranska prehrana s pojačanim dodatkom ekstra djevičanskog ulja ima ulogu u primarnoj prevenciji raka dojke", navodi se u članku objavljenom u časopisu Jama Internal Medicine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Imaju rak, no novi šok tek slijedi: "Na terapiju se čeka i do pet mjeseci, pa odustaju od liječenja. Neki su umrli dok su čekali prvi pregled" Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Hrvatica o liječenju u Njemačkoj: "Nema čekanja ni obilaženja šaltera. U Zagrebu se sestra derala na nas, a ovdje ti daju kavu i kekse"

Miguel Martinez-Gonzalez sa sveučilišta u Pamploni i njegovi suradnici analizirali su učinak mediteranske prehrane obogaćene ekstra djevičanskim uljem ili orašastim plodovima na žene.

Ima jedan dio Hrvatske u kojem cvjeta poljoprivreda!

U istraživanju su sudjelovale 4282 žene u dobi od 60 do 80 godina koje se pratilo šest godina. Dio ih se hranio mediteranskom prehranom, uz dodatak litre ekstra djevičanskog maslinova ulja tjedno ili 30 grama orašastih plodova dnevno, a dio ne.

Znanstvenici su utvrdili da je u skupini s mediteranskom prehranom i dodatnim maslinovim uljem rizik od raka dojke bio 68 posto manji. U skupini koja je jela mediteransku hranu i orašaste plodove rizik od raka dojke nije ispao značajno manji od onoga u kontrolnoj skupini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene