Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mediji u SAD: Hrvatska i Albanija u NATO-u, odbijanje Ukrajine i Gruzije udarac Bushu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki mediji u svojim izvješćima sa summita NATO-a u Bukureštu u četvrtak ističu da su se čelnici Saveza složili oko poziva u članstvo za Hrvatsku i Albaniju, dok za predsjednika George W. Busha navode kako je dobio "bolan diplomatski udarac" s odbijanjem njegova gorljivog zalaganja da se Ukrajina i Gruzija uključe u program priprema za članstvo u Savezu.

Politički čelnici NATO-a suglasili su se u srijedu navečer da prime Hrvatsku i Albaniju u vojni savez, no nakon energične rasprave praktično su odbacili pokušaj predsjednika Busha da dvije bivše sovjetske republike stavi na put za članstvo, piše The Washington Post.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Tučnjava u gruzijskom parlamentu Zbog kontroverznog zakona VIDEO Kaos u parlamentu: Zastupnik tijekom govora dobio udarac u glavu, odmah izbila velika tučnjava

Pozivi u članstvo Hrvatske i Albanije povećat će broj članica NATO-a na 28, što je prvo širenje organizacije nakon šest godina, dok obnavlja napore da integrira Europu pod zajedničkim sigurnosnim kišobranom, navodi Post i dodaje kako zbog veta Grčke, izazvanog sporom oko imena, NATO neće primiti Makedoniju.

Predsjednik Bush pretrpio je bolan diplomatski udarac u srijedu kada su NATO saveznici odbili njegovo gorljivo zalaganje da se bivše sovjetske republike Ukrajina i Gruzija stave na put prema članstvu u zapadnom savezu, navodi u izvješću Associated Press.

Kao drugi znak neusglasja u Savezu, agencija navodi grčki veto na pozivnicu Makedoniji, dodajući da je suglasnost postignuta samo oko primanja Hrvatske i Albanije.

To je slab ishod za Busha na njegovom završnom summitu kojim je, kako ocjenjuju američki mediji, želio "ulaštiti" svoju vanjskopolitičku ostavštinu. Umjesto toga, završio je gurnut u stranu s oporbom i podjelama među europskim saveznicima. To je rezultat koji je najavljivan u izjavama Francuske i Njemačke no Bush je ipak stavio svoj ugled na kocku, te se u ponedjeljak čak i zaustavio u Ukrajini da bi istaknuo svoje zalaganje, komentira agencija AP.

The New York Times navodi kao je predsjednik Bush pomaknuo summit NATO-a s predviđenog scenarija, snažno lobirajući za nuđenje kandidature Ukrajini i Gruziji, ali svejedno za taj potez nije uspio dobiti podršku među ključnim saveznicima.

Bush nije uspio osigurati konsenzus članica NATO-a na raspravi za večerom čelnika Saveza, a najmanje sedam zemalja bilo je protiv njega, citira NY Times jednog njemačkog dužnosnika.

Bushovo zagovaranje uključenja Ukrajine i Gruzije u program MAP - pripremni za članstvo u NATO-u, izravno proturječi stajalištima vlada Njemačke i Francuske izraženim početkom tjedna, navodi list, te dodaje kako to nastojanje američkog predsjednika ugrožava napore da se omekša protivljenje Rusije postavljanju proturaketnog štita u istočnoj Europi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene