Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bod u gostima

"ISKREN JE" Mediji BiH: Plenkovićevu ruku prijateljstva treba prihvatiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini dokazao je kako je on iskreni prijatelj te zemlje koja bi njegovu pruženu ruku trebala prihvatiti bez zadrške, ocjena je koju u subotu donose sarajevski mediji.

Najtiražniji list "Dnevni avaz" objavio je komentar pod naslovom "Hrvatski prijatelj" ističući kako je jasno da BiH mora graditi svoju politiku inzistirajući na suverenosti no istodobno u povezanom svijetu u kojemu živimo i koji je opterećen nemirima i sukobima nikako ne bi smjela odbiti dobronamjerne geste svog prvog susjeda.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Zoran Milanović Predsjednik u Koprivnici Milanović opleo po Plenkoviću: "On je manijak, kum kriminala u Hrvatskoj"

"Andrej Plenković nije jastreb HDZ-ove politike devedesetih i ne može se promatrati kao akter pokušaja 'punjenja pereca'. Tadašnja i današnja politika vladajuće hrvatske stranke teško bi se mogla uspoređivati", piše u komentaru koji je više polemika s kritikama na račun premijera Plenkovića što je još u petak stigla iz oporbene Socijadledmokratske stranke (SDP BiH).

Iz te su stranke kritizirali Plenkovićevu konstataciju kako bi se trebao mijenjati izborni zakon u BiH i promijeniti njezin ustav s ciljem osiguranja pune jednakopravnosti konstitutivnih naroda i njenih građana jer to nije uvijek bio slučaj u prošlosti.

U SDP-u su to protumačili kao poticaj za dalje etničke podjele zemlje.

"BiH nije i ne može biti etnički podijeljena država, u kojoj bi na izborima postojale odvojene glasačke kutije za Hrvate, Srbe i Bošnjake, a što u praksi znači provođenje Plenkovićevih ideja o tome da 'Hrvati biraju hrvatske predstavnike'. To znači da onda Srbi biraju srpske, a Bošnjaci bošnjačke predstavnike, čime bi se uništio multietnički karakter BiH, a država odvela u konačni raspad i izgubila i posljednji element građanskog društva”, poručili su iz SDP-a.

"Avaz" u komentaru podsjeća kako je Plenković dužnost u Zagrebu preuzeo stigavši iz Bruxellesa i pri tom niti je koristio zapaljive riječi ni desničarsku retoriku a jasno je dokazivao prijateljstvo prema BiH.

List konstatira kako upravo stoga javnost u BiH ne bi smjela nasjesti na "jeftine patriotske rahatlokume čaršijskih spin kuhinja" namijenjenih zabavi građana.

"Plenković je pokazao spremnost otvoreno razgovarati s predstavnicima svih naroda u BiH i izdignuti se iznad brige za interes samo jednog, hrvatskog naroda", zaključuje se u komentaru.

Sam Plenković je u intervjuu kojega je objavio javni servis BHRT kazao kako briga za Hrvatske u BiH ostaje neupitnom no ona se neće odvijati na bilo čiju štetu.

“Ne želimo nikako dozvoliti da se taj njihov status svodi, pa gotovo na status manjine i tome ćemo se jasno usprotiviti. Nastojat ćemo pomoći konkretnim projektima u cijeloj BiH, ali i putem naših ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Niz je konkretnih projekata kojima se nastoji pomoći maksimalno položaj Hrvata, kako bi bili konstitutivni i ravnopravni sa druga dva, u ovom trenutku, mnogoljudnija naroda u Bosni i Hercegovini. Taj dijalog je kontinuriran i predmet je dijaloga svih hrvatskih institucija i na tome ćemo, uz dogovor sa vlastima Bosne i Hercegovine, transparentno raditi”.

Važno je, kazao premijer Plenković, da se svi u Bosni i Hercegovini osjećaju dobro.

“Svojevrsnim zakonskim rješenjima treba izbjeći scenarij koji smo već vidjeli, gdje na primjer, Hrvati nisu imali svog legitimnog predstavnika u jednoj od institucija Bosne i Hercegovine. Dakle, spriječiti izborni inženjering dobrim izbornim zakonom, omogućiti maksimalnu zastupljenost Hrvata u svim tijelima, kada je riječ o predstavničkim tijelima, institucijama vlasti, javnim poduzećima. Dakle na način da se ta zastupljenost osjeti u svojoj punini”, pojasnio je hrvatski premijer.

"Oslobođenje" je o posjetu hrvatskog premijera izvijestilo na pune tri stranice ističući u naslovu poruku kako će Hrvatska biti dobar partrner BiH. Taj list je posebice naveo kako je Plenkovićeva poruka da uz potporu cijeloj BiH Hrvatska inzistira da Hrvati u njoj budu u potpunosti ravnopravni narod. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene