Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjene sastanka

Mediji: Butmirski sastanak je uvod u ozbiljnu raspravu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak političkih čelnika iz Bosne i Hercegovine s visokim dužnosnicima Europske unije i SAD-a održan u petak u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva značajan je prije svega po tome što je otvorio prostor ozbiljnim pregovorima o budućnosti BiH, zaključak je kojega u subotu donosi većina bosanskohercegovačkih medija.

List Dnevni avaz tvrdi kako se zapravo traži jasno definiranje ovlasti države i entiteta u procesu europskih integracija, uspostava funkcije predsjednika BiH s dva zamjenika koji bi imali manje-više protokolarnu ulogu dok bi se stvarna vlast prenijela na Vijeće ministara, dodjela državne imovine onim institucijama BiH koje je već koriste pri čemu bi sve ostalo pripalo entitetima te uspostava Vrhovnog suda BiH. Provedba tih reformi, piše list izvješćujući o ishodu razgovora vođenih pod pokroviteljstvom ministra vanjskih poslova Švedske Carla Bildta i zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga, rezultirala bi brojnim nagradama poput kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, ukidanja viza i ubrzanog puta ka NATO-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kini Okupljaju se suparničke skupine, cilj je palestinsko jedinstvo: "Podržavamo sve frakcije u postizanju pomirenja" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

'Sastanak bez gorke pilule'

Ovaj list ipak upozorava kako je i dalje problem to što nitko od bosanskohercegovačkih lidera za sada ne pokazuje stvarnu spremnost za provedbu potrebnih reformi pa će se u sve vjerojatno morati uključiti i 'dodatne diplomatske snage', prije svega Zagreb i Beograd. Avaz tvrdi kako je srbijanski predsjednik Boris Tadić već preuzeo zadaću disciplinirati bosanske Srbe dok će predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor navodno biti uključena u konzultacije s čelnicima hrvatskih stranaka iz BiH. List Oslobođenje butmirsko okupljanje komentira kao 'sastanak bez gorke pilule' podsjećajući kako u ovoj fazi nitko nije morao raditi bilo kakve ustupke iako će to biti nužnost u narednih deset dana koliko je političkim čelnicima iz Bih ostavljeno da definiraju detalje mogućeg paketa reformi.

'Propast Daytona II.'

I banjalučke Nezavisne novine ističu kako je, unatoč svim problemima, nakon sastanka u Butmiru otvoren prostor dogovoru koji BiH vodi ka Europskoj uniji te da bi političari sada umjesto rušilačkih poruka svoje napore trebali usmjeriti ka definiranju ostvarivih rješenja. Mostarski Dnevni list znatno je pesimističniji i sastanak u Butmiru opisuje kao 'propast Daytona II'.

HDZ BiH će poduprijeti ustavne reforme samo ako nude jednakopravnost Hrvatima

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u subotu za lokalne medije u Mostaru da je ova stranka spremna poduprijeti izmjene ustava u Bosne i Hercegovine samo ukoliko će ponuditi jednakopravnost Hrvatima što je poručio dan ranije u razgovorima s predstavnicima Sjedinjenih Država i Europske unije u vojnoj bazi Butmiru kod Sarajeva.

'Mi smo vrlo jasno naznačili da je uvjet HDZ-a BiH, kao najsnažnije hrvatske stranke, da se u bilo kojem ustavnome zahvatu osigura apsolutna jednakopravnost tri naroda. Vrlo jasno smo poručili da je ovakva dvoentitetska BiH neodrživa i neprihvatljiva za Hrvate', rekao je Čović kako u subotu prenose mostarski mediji. Dodao je da se pri izmjenama ustava mora i utvrditi plan s jasnom vremenskom dinamikom. 'Naša stajališta koje smo ovdje zastupali apsolutno su identična Kreševskoj deklaraciji o tome da je neprihvatljiva BiH s dva entiteta. To praktično znači jednakopravnost sva tri naroda', dodao je.

Hrvati u BiH ne postavljaju uvijete za ulazak u NATO i EU

Ocijenio je međutim kako u kratkome roku nije moguće provesti korjenite ustavne reforme koje bi uključile i promjenu administrativno-teritorijalnog ustrojstva zemlje koja je sada uređena s većinskim srpskim i bošnjačkim entitetima u kojima Hrvati nisu ravnopravni. Predsjednik HDZ-a je dodao kako njegova stranka u cijelosti podupire priključenje BiH NATO-u i Europskoj uniji za što, za razliku od bošnjačkih i srpskih stranaka, ne postavlja nikakve uvjete. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene