Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mattel i u Europi povlači igračke zatrovane olovom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mattelov američki proizvođač Fisher-Price povlači i u Europi dječje igračke koje bi mogle biti zatrovane prevelikom količinom olova u njihovoj boji.

Prema podacima Europske komisije zatrovane igračke proizvedene u Kini dospjele su u trgovine u 13 europskih zemalja, piše njemačka agencija
Dpa.

Pročitajte i ovo Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri... Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

Te igračke su već prodavane u Njemačkoj, Austriji, Belgiji,
Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj i Češkoj kao i u zemljama koje nisu članice Europske unije, Hrvatskoj i Švicarskoj, priopćila je u petak Europska komisija prema navodima Dpa i austrijske agencije APA.

Briselske vlasti su nakon upozorenja iz Velike Britanije svih 27
zemalja članica Europske unije informirale o opasnostima, kaže Dpa.

Britanske vlasti su navele 83 različita artikla koja bi mogla imati previše olova u boji povezana s dječjim emisijama Nickelodeon i Ulica Sezam, među kojima su i Elmo, Big Bird, Dora, Explorer i Go Diego Go igračke.

Prema podacima Mattela veliki dio igračaka još je u skladištima, priopćila je Komisija. 

Barem u nekim zemljama samo malo tih igračaka je prodano, kaže APA.

Fisher-Price iz Belgije ističe kako su djeca u opasnosti samo ako se boja istrlja s igračke, navodi agencija Associated Press. 

Tvrtka je rekla kako je mala količina olova dospjela u igračke proizvedene između 19. travnja i 2. srpnja.

Olovna boja povezuje se sa zdravstvenim problemima kod djece, među kojima i teškoćama u učenju i trajnim oštećenjima mozga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene