Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako neće milom...

Marine Le Pen odbila vratiti novac pa joj smanjili plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidatkinja francuske krajnje desnice za predsjednicu države Marine Le Pen odbila je u utorak vratiti Europskom parlamentu 300.000 neregularno potrošenih eura i zbog toga će joj plaća u Europskom parlamentu biti smanjena za gotovo 7000 eura na mjesec.

Europski parlament traži povrat tog novca optužujući dvoje njezinih asistenata da su zapravo radili za njezinu stranku u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostala bez ušteđevine Desetke tisuća eura žena je predala lažnoj bankarici koja joj je došla na vrata Lažna novčanica od 50 eura - 3 Traže ga Cigarete platio novcem s filmskog seta: Policija izdala važno upozorenje

Parlament tvrdi da je 2011.-2012. ona europskim novcem plaćala djelatnike stranke, a po pravilima novac smije koristiti samo za plaće asistenata koji rade u Europskom parlamentu.

Novac su dobili Catherine Griset, njezina bliska prijateljica, te šef njezina ureda.

Uvjet za isplatu novca bio je da Griset provodi većinu radnog vremena u Bruxellesu ili Strasbourgu radeći na poslovima vezanima uz Le Penin rad u Europskom parlamentu. No Parlament tvrdi da je većinu vremena zapravo provodila radeći u sjedištu stranke u Parizu,

Le Pen je u utorak poručila da neće "popustiti pred progonom" i vratiti taj novac.

U izjavi poslanoj Reutersu, ocijenila je da je zahtjev Europskog parlamenta "jednostrana odluka koju su donijeli politički protivnici... bez dokaza i ne čekajući odluku suda o pritužbi koju je pokrenula."

Le Pen ima velike izglede ući u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora ovog proljeća.

Novac je trebala vratiti do utorka u ponoć. Budući da to nije učinila, plaća zastupnice u Europskom parlamentu bit će joj od veljače prepolovljena i iznositi oko 3000 eura na mjesec, a izgubit će i druge naknade. Plaća će joj svaki mjesec biti manja za oko 7000 eura, rekao je jedan europski dužnosnik.

Petero drugih eurozastupnika Nacionalne fronte, uključujući njezina oca Jean-Mariea Le Pena, ranije je također ostalo bez dijela plaća zbog nepravilno potrošenog novca koji nisu htjeli vratiti, podsjeća europski dužnosnik.

Još nekoliko europskih zastupnika iz drugih političkih skupina također je bilo pod istragom zbog neregularnog trošenja europskog novca, no većina je pristala vratiti novac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene