Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mandela primio nagradu AI i odao počast Bothi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši južnoafrički predsjednikNelson Mandela u srijedu je primio nagradu "Veleposlanika savjesti", najprestižniju nagradu koju svake godine dodjeljuje međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.


Nagradu mu je uručila dobitnica Nobela za književnost Nadine Gordimer koja je Mandelu opisala kao jednog od najvećih ljudi 20. stoljeća, čovjeka koji je svojim vodstvom i predanošću pravdi i jednakosti vratio moral u vlast.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju

- Kao i Amnesty International borio sam se za pravdu i ljudska prava dugo godina, rekao je Mandela primajući nagradu. 

- Sada sam se povukao iz javnog života, no dokle god u našem svijetu postoje nepravda i nejednakost nitko od nas ne može biti u potpunosti miran. Moramo postati snažniji, rekao je Mandela.

Iako je bio simbol ugnjetavanja crnaca u Južnoafričkoj republici i borbe protiv rasne podjele te vladavine bijelaca, Mandela je danas odao počast bivšem predsjedniku P. W. Bothi, koji je jučer preminuo, a koji je godinama odbijao međunarodne pritiske da Mandelu pusti iz zatvora.

Umjesto toga, tih je godina u zemlji apartheid samo jačao, i to pod Bothinim vodstvom.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene