Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši južnoafrički predsjednikNelson Mandela u srijedu je primio nagradu "Veleposlanika savjesti", najprestižniju nagradu koju svake godine dodjeljuje međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.Nagradu mu je uručila dobitnica Nobela za književnost Nadine Gordimer koja je Mandelu opisala kao jednog od najvećih ljudi 20. stoljeća, čovjeka koji je svojim vodstvom i predanošću pravdi i jednakosti vratio moral u vlast.

Vezani članci Nove hrvatske riječi, ilustracija Izabrane najbolje hrvatske nove riječi: Saznajte što su rukozborac, kihobran i dišnik te koje su još ideje bile predložene Zračna luka Franjo Tuđman - 1 Treću godinu zaredom: Franjo Tuđman najbolja zračna luka u Europi u 2020. u grupi od 2 do 5 milijuna putnika

- Kao i Amnesty International borio sam se za pravdu i ljudska prava dugo godina, rekao je Mandela primajući nagradu. 

- Sada sam se povukao iz javnog života, no dokle god u našem svijetu postoje nepravda i nejednakost nitko od nas ne može biti u potpunosti miran. Moramo postati snažniji, rekao je Mandela.

Iako je bio simbol ugnjetavanja crnaca u Južnoafričkoj republici i borbe protiv rasne podjele te vladavine bijelaca, Mandela je danas odao počast bivšem predsjedniku P. W. Bothi, koji je jučer preminuo, a koji je godinama odbijao međunarodne pritiske da Mandelu pusti iz zatvora.

Umjesto toga, tih je godina u zemlji apartheid samo jačao, i to pod Bothinim vodstvom.