Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iznimno smrtonosni nervni agens VX, koji se koristi kao kemijsko oružje, pronađen je prilikom nedavnog ubojstva polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, objavila je u petak malezijska policija pozivajući se na prve rezultate istrage.


Kim Jong Nam umro je ubrzo nakon napada izvedenog prošloga tjedna na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru dok se spremao ukrcati se na let za Macao.

Vezani članci Slika nije dostupna Malezijska policija pisala ambasadi Sjeverne Koreje: Želimo ispitati vašeg dužnosnika Slika nije dostupna Brat Kim Jong-una ubijen otrovnim iglama

Južnokorejski i američki dužnosnici objavili su kako vjeruju da su sjevernokorejski agenti ubili Kim Jong Nama, koji je živio na kineskom teritoriju u Macaou.

Prema navodima policije, brisevi uzeti iz oka i s lica Sjevernokorejca, analizirani u malezijskom kemijskom odjelu policije, otkrili su prisutnost VX-a.

Nervni agens VX kemijsko je oružje klasificirano u Sjedinjenim Državama kao oružje za masovno uništenje.

"I drugi uzorci su predmet analize", kazao je šef malezijske policije Halid Abu Bakar u priopćenju.

Šef malezijske policije ranije je objavio da su dvije žene, jedna Vijetnamka i jedna Indonežanka, pošpricale tekućinu u lice Kim Jong Nama. One su potom oprale ruke i izgubile se s poprišta događaja.

Snimka aerodromske kamere, objavljena u ponedjeljak, pokazala je trenutak kada je žena napala polubrata sjevernokorejskog čelnika, koji je poslije viđen kako traži medicinsku pomoć od osoblja zračne luke. Umro je na putu za bolnicu.

VX je agens bez okusa i mirisa, i po konvenciji o kemijskom oružju njegovo je korištenje nedopustivo "osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe".

Može se proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol. Ako ga se koristi u velikim dozama, smrtonosan je u roku od 15 minuta, navodi kemijskobiološki centar američke vojske, označivši ovaj agens kao najotrovniji nervni agens u svijetu.

Malezija je u četvrtak zatražila od Interpola da pokrene alarm kako bi se pronašlo četvero Sjevernokorejaca za koje se sumnja da su uključeni u ubojstvo. Smatra se da iza ubojstva stoji sjevernokorejski vođa, a razlog je kritičnost njegova ubijenog polubrata prema režimu u Pjongjangu. (Hina)