Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makedonija je pozvala susjedne zemlje da joj pozajme vagone, ali zasad nijedna vlada nije odgovorila, požalio se Kostov.


Makedonija koja se bori s priljevom sirijskih izbjeglica koji žele otići u Europsku uniju, upozorila je u srijedu na "alarmantno stanje" i pozvala susjedne zemlje da joj pošalju vagone, budući da je iscrpila svoje vlastite kapacitete.

Vezani članci Izbjeglice na granici Turske i Grčke Dnevnik Nove TV doznaje koliko bi djece migranata Hrvatska mogla spasiti od života u nehumanim uvjetima kampova Angela Merkel Merkel odlučna u sprječavanju da se ponovi migrantska kriza od prije pet godina, traži se rješenje za priljev izbjeglica

"Makedonska željeznica više ne uspijeva prevesti sve koji žele ići u zemlje EU-a", rekao je Nikola Kostov, direktor željeznice, za mjesnu televiziju Telmu.

Srbiji prijeti humanitarna katastrofa: Imigranti zaposjeli park u središtu Beograda

"Stanje je alarmantno", dodao je, smjerajući na tisuće sirijskih izbjeglica koji na jug zemlje, napose u gradić Gevgeliju, stižu iz Grčke, članice Europske unije iz koje mnogi žele otići u zemlje Zapadne Europe.

Migranti se u Gevgeliji penju u vlakove za Srbiju, odakle će poslije krenuti put EU-a.

Makedonija je pozvala susjedne zemlje da joj pozajme vagone, ali zasad nijedna vlada nije odgovorila, požalio se Kostov.

"Naši su resursi iscrpljeni i stanje će se idućih dana samo pogoršavati", kazao je. Novi izbjeglički val iz Grčke očekuje se ovog tjedna.

U srijedu ujutro se oko 2600 sirijskih izbjeglica trajektom koji su unajmile vlasti uputilo s grčkih otoka u Solun kako bi se smanjio migracijski pritisak na otoke u Egejskome moru.

U Solunu su unajmljeni autobusi koji će ih prevesti u Makedoniju, navode grčke vlasti.

Od siječnja je oko 160.000 izbjeglica, uglavnom iz ratom zahvaćenih područja u Siriji, Afganistanu i Iraku, stiglo na grčke otoke u Egejskome moru s nedaleke turske zapadne obale, navodi UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook