Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dječak (12) koji je godinu dana živio u spremištu za ugljen u svom domu oporavlja se u domu svojih udomitelja


Dobio je na kilaži, a i njegovo ponašanje dramatično se poboljšalo nakon što je oslobođen iz betonske ćelije u kojoj je živio jer su ga njegova majka i njezin partner tako kaznili nakon što je kao 11-godišnjak jednog dana zbog gladi "poharao" njihov hladnjak.

Vezani članci Tužna priča o ostavljenom dječaku u Provjerenom (Foto: Provjereno) Mama ga je napustila, a sada živi u drvenoj kućici i spava s bakom na kauču: ''Da ju vidim, zamolio bih ju da mi vrati sestru'' Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Majka iz horora: Godinama lažirala bolesti, 8-godišnjak išao na čak 13 nepotrebnih operacija

Majka i njezin partner kažnjeni su s dvije godine zatvora, a sudac je njihovo ponašanje prema dječaku opisao "sramotnim iskorištavanjem moći i velikim izigravanjem povjerenja".

Za cijeli slučaj saznalo se kada su učitelji iz škole koju je dječak pohađao pozvali socijalnu službu jer su bili zabrinuti zbog toga što je 12-godišnjak uvijek gladan. Nakon posjeta njegovu domu socijalni radnici doznali su kako dječak obitava u prostoriji koja je nekada služila kao skladište ugljena.

Betonska ćelija bez grijanja

Spavao je na prljavom madracu, pokrivao se vrećom za spavanje, a u hladnoj ćeliji čiji betonski pod je prekriven madracem nije bilo grijanja. Sa stropa je tek visila žarulja, a tijekom noći dječaku je u prostoriji ostavljana i kahlica kako ne bi morao izlaziti iz ćelije bude li morao obavljati nuždu.

Kako mu je uskraćivana i hrana dječak je bio pothranjen. Sud je ostao zgrožen činjenicom da netko živi u takvim uvjetima u 21. stoljeću, a sudac se, prenosi BBC, posebno okomio na majku koja se mogla zauzeti za svog sina, ali nije.

'Niste bili podčinjeni, niste bili 'pod cipelom' svog partnera nego ste se to svojevoljno činili svom djetetu. To je nedopustivo. Svako dijete ima pravo da se za njega brine', naglasio je sudac prilikom donošenja presude.

Majka nesretnog dječaka i njezin partner priznali su krivnju za nemar, a njihovi odvjetnici naglasili su kako je 12-godišnjak nesumnjivo bio "zahtjevno dijete", te kako su se optuženici prema njemu podnijeli neprimjereno, ali ne i izopačeno. (VLM Agencija)