Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomatski spor s Armenijom

Mađarska je znala posljedice vraćanja ubojice u Azerbajdžan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska je znala da će njezina odluka da vrati osuđenog ubojicu Ramila Safarova u njegovu domovinu Azerbajdžan izazvati diplomatski spor s Armenijom, rekao je u utorak mađarski premijer Viktor Orban.

Budimpešta je prošlog mjeseca pustila osuđenog ubojicu, vojnika Ramila Safarova u Azerbajdžan, gdje ga je po dolasku pomilovao predsjednik Ilham Alijev. Safarov je u Budimpešti služio kaznu doživotnog zatvora za ubojstvo armenskog časnika tijekom obuke pod pokroviteljstvom NATO-a u Mađarskoj 2004. godine.

Armenija je odmah prekinula diplomatske odnose s Mađarskom i rekla da je puštanje Safarova, koji je u domovini dočekan kao junak i unaprijeđen u čin bojnika, bila 'velika pogreška'.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

>> Orban odbio uvjete MMF-a za financijsku pomoć

Mađarski premijer Viktor Orban je na konferenciji za tisak rekao da je 'u tom pitanju postojala koordinacija cijele vlade'. 'Svako je ministarstvo iznijelo svoje mišljenje, ministarstvo pravosuđa o pravnoj strani, a ministarstvo vanjskih poslova o diplomatskim posljedicama'.

'Ministarstvo je vanjskih poslova preciznije predvidjelo kakve posljedice ova ili ona odluka može imati. Nakon naše odluke nije se dogodilo ništa što nismo unaprijed pretpostavljali', dodao je Orban i opovrgao da je odluka povezana s jačanjem suradnje s energentima bogatim Azerbajdžanom. 'Radilo se odluci u skladu s pravnim normama i međunarodnim zakonima', kazao je.

Mađarska je vlada prije nekoliko dana priopćila da joj je Azerbajdžan prije odluke obećao da će Safarov nastaviti služiti kaznu u domovini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene