Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica mađarskog parlamenta Katalin Szili ispričala se u petak zbog protjerivanja Nijemaca nakon Drugoga svjetskog rata.


- Umjesto naših predaka, kažemo: Oprostite!... Ne ponovilo se!,
izjavila je Szili, predsjednica parlamenta i zastupnica Socijalističke stranke u Budimpešti, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

Vezani članci Koronavirus na ulicama Budimpešte Premijer susjedne nam zemlje predviđa ljeto bez ograničenja: "Još milijun cijepljenih i ublažavamo mjere" Mađarski premijer Viktor Orban Orbanova kritika Europskoj uniji: ''To je jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Zaribali su''

Mađarska političarka izjavila je to u povodu međunarodne konferencije koja se bavi protjerivanjima nakon Drugoga svjetskog rata.

Obespravljenje mađarskih Nijemaca, oduzimanje imovine i protjerivanje iz njihova zavičaja ne smije više biti tabu tema, izjavila je Szili u mađarskom parlamentu.

Nazočni predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert istodobno je podsjetio da su mađarski Nijemci beskrajnom patnjom i gubitkom zavičaja platili za krivnju nacionalsocijalističke Njemačke.

Nijemci su protjerani iz Mađarske između siječnja 1946. i rujna 1948. Temelj njihova protjerivanja bio je dekret mađarske vlade kojim je Nijemcima oduzeta imovina i otvoren put preseljenju u Njemačku.

Taj se dekret odnosio na sve koji su se na popisu pučanstva 1941. bili izjasnili Nijemcima. U razdoblju od dvije i pol godine Mađarsku je moralo napustiti 180.000 do 200.000 tisuća Nijemaca. Mađarska je već ranije osudila protjerivanje, a odgovarajuće zakone stavila je izvan snage početkom 90-ih godina.

Danas u Mađarskoj živi 62.000 osoba čiji je materinski jezik
njemački.