Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarska: Isprika zbog protjerivanja Nijemaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica mađarskog parlamenta Katalin Szili ispričala se u petak zbog protjerivanja Nijemaca nakon Drugoga svjetskog rata.

- Umjesto naših predaka, kažemo: Oprostite!... Ne ponovilo se!,
izjavila je Szili, predsjednica parlamenta i zastupnica Socijalističke stranke u Budimpešti, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Mađarska političarka izjavila je to u povodu međunarodne konferencije koja se bavi protjerivanjima nakon Drugoga svjetskog rata.

Obespravljenje mađarskih Nijemaca, oduzimanje imovine i protjerivanje iz njihova zavičaja ne smije više biti tabu tema, izjavila je Szili u mađarskom parlamentu.

Nazočni predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert istodobno je podsjetio da su mađarski Nijemci beskrajnom patnjom i gubitkom zavičaja platili za krivnju nacionalsocijalističke Njemačke.

Nijemci su protjerani iz Mađarske između siječnja 1946. i rujna 1948. Temelj njihova protjerivanja bio je dekret mađarske vlade kojim je Nijemcima oduzeta imovina i otvoren put preseljenju u Njemačku.

Taj se dekret odnosio na sve koji su se na popisu pučanstva 1941. bili izjasnili Nijemcima. U razdoblju od dvije i pol godine Mađarsku je moralo napustiti 180.000 do 200.000 tisuća Nijemaca. Mađarska je već ranije osudila protjerivanje, a odgovarajuće zakone stavila je izvan snage početkom 90-ih godina.

Danas u Mađarskoj živi 62.000 osoba čiji je materinski jezik
njemački.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene