Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska će poduprijeti približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, no uspjeh tog procesa ovisi prije svega o provedbi reformi unutar BiH, kazao je u Sarajevu mađarski premijer Ferenc Gyurcsany.


Ferenc Gyurcsany je predvodio vladino izaslanstvo u jednodnevnom službenom posjetu BiH, tijekom kojega je s predsjedateljem Vijeća ministara Nikolom Špirićem potpisao dva ugovora o bilateralnoj suradnji te Deklaraciju o unapređenju integriranja BiH u EU.

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin Srušio se helikopter koji se koristi za prijevoz Putina. Rusija opet teško optužila Ukrajinu - "Namjerno su gađali bolnicu" Viktor Orban Viktor Orban o sankcijama protiv Rusije: Mađarska će staviti veto na sve vezano uz nuklearnu energiju

"Držim kako je BiH potrebna Europskoj uniji, no isto tako EU je potrebna Bosni i Hercegovini odnosno cijeloj regiji u kojoj se ona nalazi i koja treba živjeti u miru i prosperitetu", kazao je Gyrcsany novinarima dodajući kako će Mađarska odlučno zastupati interese BiH u Bruxellesu.

Podsjetio je kako su pred BiH velike obveze koje proistječu iz uspostavljanja partnerskih odnosa s EU te će biti potrebni veliki napori kako bi se one i ispunile.

Predstavnici BiH i Europske komisije 16. lipnja potpisat će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čime će i ta zemlja, mada među zadnjima u regiji, ipak stupiti u ugovorne odnose sa Unijom.

Predsjedatelj Špirić kazao je kako je za njegovu zemlju iznimno važno to što će joj Mađarska biti strateški partner na putu približavanja euroatlantskim integracijama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju