Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kruh, zaposlenje, krov'

FOTO Na 'prosvjed za dostojanstvo' stigli pješice nakon višednevna hodanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće ljudi sudjelovale su u subotu u Madridu u "prosvjedu za dostojanstvo" kojim upozoravaju na posljedice stroge štednje nametnute Španjolskoj, a to iskazivanje nezadovoljstva dogodilo se dan prije regionalnih izbora u Andaluziji koji će biti prvi velik ispit nezadovoljstva građana sadašnjom vladom.

"Kruh, zaposlenje, krov i dostojanstvo" pisalo je na transparentu prosvjednika na čelu kolone koja se kretala avenijom Alfonso XII. blizu velikog parka Retiro.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Prosvjed poljoprivrednika u Madridu - 1 La tractorada FOTO Kaos u Madridu: Bijesni poljoprivrednici ušli u grad s 500 traktora!

Prosvjednici su upozoravali na posljedice politike štednje zbog kojih su provedena velika rezanja u proračunu za obrazovanje, u sektoru javnog zdravstva i socijalne pomoći.

Smatra se da da je gotovo 150 milijardi eura srezano u tri godine između 2012. i 2014.

Prvi veliki prosvjed za dostojanstvo bio je održan 22. ožujka 2014. godine.

Na prosvjed u Madridu stizali su Španjolci iz cijele zemlje koja je uspjela obnoviti gospodarski rast, no stopa nezaposlenosti i dalje je izuzetno visoka, 23,7 posto, a najviše pogađa mlade ljude u dobi od 16 i 25 godina.

Neki su prosvjednici stizali u prijestolnicu pješice nakon višednevna hodanja, a drugi autobusima, poput Antonia Colemenara (41) iz Sevilje, grada iz južne pokrajine Andaluzije, najnaseljenije regije Španjolske koja je uporište socijalističke stranke gdje će se u nedjelju održati prijevremeni regionalni izbori.

"Stigao sam iz Andaluzije autobusom s još 55 osoba. Ovo je dan kada potražujemo naša prava", rekao je Colmenar i najavio da će glasati za "Ciudadanos" ili "Podemos", a to su stranka desnog centra, odnosno stranka radikalne ljevice koje prijete dvostranačju koje je na snazi u Španjolskoj više od 30 godina.

Andaluzija je prva regija koja izlazi na biralište, a u svibnju na red dolaze i stanovnici drugih regija, da bi sve kulminiralo krajem godine parlamentarnim izborima u Španjolskoj koju pobornici bolnih rezova uzdižu kao primjer europskog gospodarskog oporavka.

VIDEO Veliki uspon još jedne ljevičarske stranke

Pa ipak, građani i dalje osjećaju posljedice recesije koja je BDP smanjila za oko 7 posto od 2008. do 2013., gurnuvši mnoge u siromaštvo.

Španjolska politička scena – dvostranačje desnog i lijevog centra – izgrađeno po završetku Francove diktature krajem 1970-ih sada je ugroženo nadirućim pokretom ogorčenih građana u strankama kao Podemos i Ciudadanos.

Slična je ogorčenost prije dva mjeseca donijela u Grčkoj pobjedu Sirizi.

U masi prosvjednika vijorile su se republikanske i zastave Andaluzije, sindikata, lijevo orijentiranih stranaka te Čilea, kao i zastave s likom Che Guevarre. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene