Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu 150 godina zatvora

Madoff priznao krivnju za rekordnu financijsku prijevaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bernard Madoff, autor najveće 'financijske piramide' u povijesti koji je prevario svoje klijente za milijarde dolara, u četvrtak je pred sudom u New Yorku priznao krivnju po svih 11 točaka optužnice, nakon čega je sudac odredio njegovo upućivanje u pritvor do izricanja presude 16. lipnja.

'Ja sam upravljao 'Ponzi shemom' (financijska piramida)', rekao je 70-godišnji Madoff u prepunoj sudnici, nakon što je savezni sudac Denny Chin zatražio o njega da objasni svoje zločine, izvijestili su američki mediji. 'Mislio sam da će završiti brzo, ali se to pokazalo nemogućim. Sramim se zbog tih kriminalnih postupaka. Uvijek sam znao da će doći ovaj dan', rekao je Madoff, koji je prevario više od 4.000 žrtava kroz svoju investicijsku tvrtku - Bernard L. Madoff Investment Securities LLC. Sudac Chin je nakon Madoffova priznanja krivnje poništio odluku o privremenoj slobodi uz jamčevinu, i naložio njegovo pritvaranje. Madoff može biti osuđen na maksimalno 150 godina zatvora, te na obveznu naknadu štete žrtvama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budite oprezni! Htjeli se obogatiti pa ostali bez velikog iznosa: Nasjeli na prastaru foru prevaranata koja gotovo uvijek upali Mobitel - 1 Oprez Nazove li vas policijac i želi s vama razgovarati na engleskom ili vam se javi automatizirana poruka - odmah prekinite razgovor

Novac polagao na račune

Madoff je priznao da nikada nije ulagao novac svojih klijenata, već ga je polagao na račune u banci Chase Manhattan. 'Kada bi netko zatražio novac, ja sam isplaćivao s računa u Chaseu', kazao je. Tužitelji su naveli da su Madoff i drugi koristili novac iz 'piramide' za svoje poslove. Kao jedan od utjecajnijih brokera i posrednika na Wall Streetu, Madoff je uz svoju investicijsku tvrtku, cijelo desetljeće usporedo vodio i 'financijsku piramidu' u kojoj su nova ulaganja korištena za isplate starijim ulagačima, čime se stvarao privid legitimnih prihoda.

Madoff je u izvješćima svojim klijentima prikazivao godišnje prihode od 10 posto, bez obzira na oscilacije na tržištu, pa su mu mnogi povjerili svoje cijele ušteđevine, a brojne institucije, posebno židovske humanitarne udruge i učilišta, svoje fondove. Richard Friedman, računovođa koji je izgubio 3.1 milijuna dolara kod Madoffa, izjavio je za CNN kako se nada da će Madoff dobiti 150 godina zatvora. 'Zločin je stvarno nezamisliv. To nije samo tipična 'financijska piramida'. To ima utjecaja na cijelo društvo', rekao je Friedman.

Prijevara od 50 milijardi dolara

On je također okrivio Komisiju za vrijednosnice - SEC, jer je dopustila da prijevara tako dugo prođe neopaženo. Madoff to nije mogao voditi sam već je bila upletena i cijela njegova obitelj, koju bi također trebalo osuditi na doživotni zatvor, rekao je ogorčeni Friedman. Na današnjem ročištu Madoff se suočio s mnogim svojim žrtvama, za koje je bilo rezervirano 50 sjedala u sudnici. Većina njih pozdravila je odluku da se Madoffa s lisicama na rukama pošalje u zatvor, jer ih je iritirala činjenica da je od uhićenja u prosincu 2008., i puštanja uz jamčevinu od 10 milijuna dolara, bio u kućnom pritvoru u svom luksuznom 'penthouse' apartmanu na Manhattanu, vrijednom sedam milijuna dolara.

Vlasti su navele da je Madoff članovima svoje obitelji priznao da je izveo prijevaru od 50 milijardi dolara. U podnesku tužiteljstva od utorka taj je iznos podignut na 64.8 milijardi dolara. Stručnjaci kažu da su stvarni gubici vjerojatno puno manji, te da visoki iznosi odražavaju lažne profite koje je obećavao ulagačima. Vlasti su do sada locirale oko jednu milijardu dolara, koja treba biti vraćena prevarenim ulagačima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene