Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTEDNJA U MAĐARSKOJ

Računi su ogromni, zatvaraju se stadioni: ''Važnije je da se liječnik može pobrinuti za mene nego da mogu na nogometnu utakmicu''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Državama koje su odlučile štedjeti energiju i u sportskim objektima pridružila se Mađarska, u kojoj su neki gradovi zbog ogromnih računa odlučili zatvoriti i knjižnice i kazališta te bazene i nove nogometne stadione – ponos premijera Viktora Orbana.

S rastom cijena energije mnogi se sve teže nose, pa su neke zemlje, poput Njemačke i Francuske, još početkom ljeta počele sa štednjom, a na pragu zime Mađarska je krenula sličnim putem.

Vrhunski tereni, inače simboli 12 godina na vlasti premijera Viktora Orbana, nalaze se na dugom popisu zgrada koje se više ne mogu nositi s rastućim cijenama energije u srednjoeuropskoj zemlji, a iako je jedan od najbogatijih gradova u zemlji i njime upravlja Orbanova stranka, Szekesfehervar je jedan od mnogih gradova, nedaleko od Budimpešte, koji zatvara i svoje muzeje, knjižnice i kazališta, javlja AFP.

"Prostori zajednice ono su što čini grad. Nitko nije bio sretan zbog mjera, ali su prihvatili da su potrebne", rekao je András Cser-Palkovics, član Orbanove vladajuće stranke Fidesz. Sljedeće utakmice mađarske lige su krajem siječnja, tako da nijedna nogometna utakmica nije morala biti prekinuta zbog zatvaranja stadiona, a lokalni Fehervar FC, koji inače zimi trenira na stadionu, može koristiti druge terene u gradu.


Cser-Palkovics rekao je da je plan da se stadion, izgrađen tek 2018., ponovno otvori sredinom siječnja, dodajući da je zatražio od lige da pomakne večernje utakmice kako bi se uštedjelo na grijanju terena i troškovima reflektora.

Pročitajte i ovo Ilustracija SJEĆATE SE APLIKACIJE? Niže temperature u tramvajima i autobusima, skuplje karte... Kakve uštede planira ZET?

U drugim dijelovima grada kazalište Vorosmarty zatvorit će se nakon izvođenja svojeg božićnog i novogodišnjeg programa i ponovno će se otvoriti u ožujku kada započne proljetna sezona, rekao je njegov voditelj Janos Szikora, dodajući da će, dok je kazalište zatvoreno, glumci pronaći druge prostore za probe.

Energetska kriza kao posljedica rata u Ukrajini povećala je pritisak na Orbana, koji je niske račune za komunalije postavio kao temeljnu politiku u posljednjem desetljeću.

Inflacija u Mađarskoj dosegnula je u listopadu 21,6 posto, što je najviša razina od 1996. godine, a treća najviša u EU-u, navodi Eurostat.
Ograničenja cijena osnovnih životnih namirnica i goriva koje je odredila vlada s ciljem zaustavljanja rasta cijena dovela su do nestašica u nekim trgovinama i na benzinskim postajama.

Uz nadolazeću recesiju, BDP se smanjio za 0,4 posto u trećem tromjesečju, sredstva Europske unije (EU) u ukupnom iznosu od više od 14 milijardi eura Mađarskoj su uskraćena zbog korupcije i zabrinutosti za nepoštivanje vladavine prava.

Vlada provodi svoju kampanju u kojoj za sve okrivljuje sankcije Buxellesa, a velik broj ljudi vjeruje u tu priču.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razmaženi i cendravi "Prestanite kukati, ako vam je zima, obucite džemper": Političar naribao građane kao malu djecu

Čeka se još koliko će se poduzeća biti prisiljeno zauvijek zatvoriti u nadolazećim mjesecima. No dok je industrijski Szekesfehervar relativno bogat, drugim općinama, posebice u siromašnijim istočnim regijama, prijeti bankrot ako ne dobiju državnu potporu, tvrdi Cser-Palkovics.


Geza Deli, 72-godišnji umirovljenik koji hoda glavnom ulicom Szekesfehervara, rekao je za AFP da se slaže sa strategijom o smanjenju usluga koje se smatraju nebitnima: "Očito postoje neke osnovne javne službe kojima je potrebna podrška - prije svega obrazovanje i zdravstvena skrb. Važnije je da se liječnik može pobrinuti za mene nego da mogu otići na nogometnu utakmicu.''

Bazeni u privatnom vlasništvu u Njemačkoj, primjerice, više se ne smiju grijati strujom ili plinom osim ako je to ''hitno potrebno za terapijsku upotrebu ili da bi se izbjegla oštećenja na tehnologiji bazena''. U javnim bazenima snižene su temperature. Hanover je još krajem srpnja isključio toplu vodu za pranje ruku ili umivanje u tuševima bazena te sportskim dvoranama i teretanama.

Pročitajte i ovo Ilustracija POSLJEDICE ENERGETSKE KRIZE Neki zatvaraju sportske objekte, Zagreb ide drugim putem: Poskupjet će ulaznice za bazene i klizališta, pogledajte kada i koje su nove cijene

U Francuskoj sportski kompleksi moraju smanjiti grijanje za dva stupnja, a temperaturu vode u javnim bazenima za tri stupnja. Ponegdje su počela i zatvaranja bazena. Tvrtka Vert Marine, koja upravlja bazenima i sportskim objektima, privremeno je odlučila zatvoriti nekoliko desetaka javnih bazena zbog visokih računa za grijanje. Računi su im porasli s 15 milijuna eura na 100 milijuna eura, a između 600 i 2000 radnika bit će djelomično nezaposleno.

Kada smo nedavno provjerili kakvi su planovi u Zagrebu, u Ustanovi Upravljanje sportskim objektima za DNEVNIK.hr rekli su da razmatraju različite opcije: ''Međutim, prije svega, očekujemo izdavanje određenih smjernica, preporuka i modela potpore koji će se primjenjivati na nacionalnoj razini, a temeljem kojih će se donositi i implementirati odluke na razini Grada Zagreba.''


Zasad ne razmatraju zatvaranje bazena ili drugih objekata kojima Ustanova upravlja. No, bilo je promjena – od 1. studenog poskupjele su ulaznice za bazene i klizališta.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene