Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju graditi žičane zidove

MAĐARI I DALJE ZATVARAJU GRANICE 'Ne znamo koliko će migranata stići'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska će uskoro odlučiti hoće li zatvoriti svoju granicu sa Hrvatskom za izbjeglice kao što je učinila 15. rujna sa srpskom granicom, objavila je njezina vlada u četvrtak.

"Vlada će uskoro odlučiti hoće li pristupiti potpunom zatvaranju hrvatske granice, kao što je učinila sa Srbijom", rekao je predstojnik ureda premijera Viktora Orbana Janoš Lazar na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne popuštaju Mađarska podiže ogradu duž cijele granice sa Hrvatskom, čeka se odluka Austrije? Slika nije dostupna Nastavljaju s obranom Europe UVODE OPHODNJU GRANICE 'Ograda s Hrvatskom predstavlja političku dilemu'

"Iskustvo mađarske vlade je da se učinkovita zaštita schengenskih granica može jamčiti samo potpunim zatvaranjem, koje je već na snazi sa Srbijom", dodao je Lazar, desna ruka premijera Orbana, pobornika tvrde linije prema migrantima.

Mađarska je odlučila zatvoriti 41 kilometar svoje granice s Hrvatskom koju ne omeđuje Drava, nakon što je ovog ljeta podigla 175 kilometara ograde na granici sa Srbijom.

JE LI OVO KRAJ KAOSA? Grčka uvodi red i otvara centre za registraciju

Od zatvaranja srpsko-mađarske granice 15. rujna, izbjeglice koje su se do tada masovno kretale tom linijom, prelaze preko Hrvatske, odakle ih se upućuje prema mađarskoj granici.

Od rekordnih 10.046 migranata, koliko ih je ušlo u Mađarsku u srijedu, oko 9400 je ušlo preko granice s Hrvatskom, ističe mađarska vlada.

Odluka Mađarske da zatvori svoje granice izazvala je oštru razmjenu riječi između Orbana i njegovog austrijskog kolege Wernera Faymanna u sklopu summita u Bruxellesu u srijedu.

"Opasna je izjava austrijskog kancelara prema kojoj nema potrebe za ogradom, jer ne znamo koliko će migranata stići na južnu granicu. Ako Austrijanci ne žele ogradu, moraju podnijeti posljedice", naglasio je Lazar u četvrtak.

Oko 10.000 migranata očekuje se u četvrtak u Austriji, gdje njihov prijelaz u Njemačku, kamo žele gotovo svi, usporava odluka Berlina da dodatno filtrira putnike na granici.

Mađarska bi mogla razmotriti opciju koridora za izbjeglice koji dolaze iz Hrvatske koji bi kroz Mađarsku prošli vlakom ili autobusom ako to Austrija i Njemačka žele i kane za njih preuzeti odgovornost, također je izjavio Lazar.

Pojasnio je da je glavni cilj mađarske vlade bila zaštita državne granice i tu su svrhu ispunili ograda podignuta na granicama sa Srbijom i Hrvatskom i novi stroži propisi.

Ukoliko to Europska unija ne prihvati, razmotrit će se novi načini, a i Slovenija i Austrija su upotrijebile opciju koridora, rekao je Lazar.

"Ako Austrija i Njemačka žele ovo i ako će preuzeti odgovornost zajedno sa drugim članicama EU, mađarska vlada će razmotriti ... mogućnost stvaranja uvjeta da se migranti koji stižu iz Hrvatske na mađarsku granicu ... dalje kreću u uređenim okolnostima", dodao je Lazar.

Slovenija uočila da Mađarska postavlja ogradu na granici

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic rekao je u četvrtak kako je uočeno da je Mađarska postavila ogradu na dijelu granice sa Slovenijom koja o tome nije bila unaprijed obaviještena.

"Noću smo prvi put primijetili aktivnosti na granici s Mađarskom. Dopremili su žicu i sličan materijal, o čemu nas susjedna država nije obavijestila", potvrdio je Šefic u parlamentu raniju novinarsku informaciju.

Trenutno promet između Slovenije i Mađarske odvija se normalno, a Mađarska je kasnije obavijestila Ljubljanu o svojim potezima, o čemu je obaviješteno ministarstvo vanjskih poslova koje će kasnije i reagirati, kazao je Šefic.

Televizijska postaja A-kanal javila je kako je Mađarska u četvrtak ujutro započela pripreme za postavljanje fizičke prepreke i na granici sa Slovenijom, nakon što je već postavila ogradu prema Srbiji, te dijelom prema Hrvatskoj.

A-kanal je javio da su pripreme za postavljanje bodljikave žičane ograde na mađarskoj strani počele kod naselja Pince, te da je uočeno postavljanje zapreka i čeličnih vrata kod cestovnog graničnog prijelaza Dolga Vas, gdje se odvija većina teretnog prometa iz istočne Europe i Ukrajine, te Rusije preko Mađarske i Slovenije, dalje prema Italiji, Španjolskoj i Francuskoj.

Slovenija je prije tjedan dana s Mađarskom privremeno suspendirala schengenski režim bez granične kontrole, bojeći se da bi veći valovi izbjeglica umjesto direktno u Austriju iz Mađarske mogli preko Slovenije odabrati alternativu rutu prema sjevernoj Europi, što se do sada nije ostvarilo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene