Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan Kanađanin zahvalan je svojoj mački što ga je spasila od smrti, otkrivši veliki tumor na njegovim plućima.


Oporavljajući se od operacije pluća, 59-godišnji Lionel Adams, zahvalan je svojem kućnom ljubimcu, mačku Tigeru, što ga je upozorio na bolest koja mu je mogla oduzeti život. 'Popeo bi se na moj krevet, i grebao me šapicama po prsima. Izgledalo je kao da mi želi signalizirati da nešto nije u redu. I bio je u pravu, imao sam rak pluća', prisjeća se.

Vezani članci Rak debelog crijeva: Program ranog otkrivanja - 5 Ako poštom dobijete poziv na ovaj test, obavezno se odazovite! "To vam može produžiti život, kao što je i meni produžilo" Dan ružičaste vrpe (Foto: Duško Marušić/Pixsell) Porazna statistika: U Hrvatskoj svakog dana od raka umre 30 osoba, u samom smo vrhu crne europske liste

Adams, koji je inače patio od bronhitisa, astme i emifizme, nije pokazivao simptome raka pluća prije nego što ga je mačak naveo da nanovo preispita svoje zdravstveno stanje. No prije sedam mjeseci, spominjući ponašanje svojeg mačka obiteljskom doktoru, otkriveno je da ima rak pluća u ranoj fazi.

Barbara Walmer,veterinarka i stručnjak za ponašanje životinja, kaže da premda studije pokazuju kako su psi sposobni otkriti rak i slične bolesti kod svojih vlasnika, i druge životinje, poput mačaka posjeduju te sposobnosti. 'Dokazano je da su psi najuspješniji u tome, no mnogi vlasnici drugih životinja tvrde kako njihovi ljubimci imaju šesto čulo kada nešto nije u redu.'

Objašnjava kako mačke imaju dobro osjetilo njuha te mogu otkriti bolest kod ljudi jer su osjetljive na promjene u njihovom govoru tijela. 'Kada provedu mnogo vremena s vlasnikom nauče njegov govor tijela, stoga primjete promjenu zbog bolesti', dodaje Walmer.