Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo pet osoba

Lokalni izbori u Turskoj: Vladajuća stranka AKP u vodstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamistička konzervativna Stranka pravde i razvoja (AKP) premijera Recepa Tayyipa Erdogana premoćno vodi na lokalnim izborima u nedjelju u Turskoj, prema djelomičnim podacima koje su objavile tv postaje, nakon glasovanja obilježena nasiljem u kojem je smrtno stradalo pet osoba.

Stranka pravde i razvoja (AKP) dobila je 41 posto glasova na temelju četvrtine prebrojanih glasačkih listića, prema informativnim postajama CNN-Turk i NTV. Republikanska stranka naroda (CHP), glavna oporbena stranka u parlamentu, na drugom je mjestu s približno 18 posto glasova.

Pročitajte i ovo Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 1 Brutalni napad Pristižu žestoke osude zbog krvave eskalacije nasilja u Gazi: "Napad je zastrašujući i apsolutno neprihvatljiv" Recep Tayyip Erdogan Velika čistka Erdogan objavio sastav nove vlade: Samo dva ministra preživjela su velike promjene

Stranka nacionalne akcije (MHP) zauzela je treće mjesto s gotovo 15 posto glasova. Ispitivanja objavljena prije izbora predviđala su čistu pobjedu AKP-a s 40 do 48 posto glasova.

Pet osoba je poginulo u sukobima

Približno 48 milijuna birača pozvano je na glasovanje radi biranja predstavnika u lokalnim upravama na izborima koje se smatra testom popularnosti za vladinu stranku, u kontekstu gospodarske krize.

Pet osoba je poginulo a stotinjak ozlijeđeno u sukobima, ponekad s vatrenim oružjem, vezanima uz glasovanje, naveli su sigurnosni i bolnički izvori.

Nasilje je bilo najviše izraženo na uglavnom kurdskom jugoistoku zemlje gdje su glasovanje obilježile žestoke tučnjave između pristaša kandidata za mjesta seoskih čelnika.

>> Izbori u Turskoj: Jedna osoba poginula, sedmero ozlijeđenih

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene