Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islamistička konzervativna Stranka pravde i razvoja (AKP) premijera Recepa Tayyipa Erdogana premoćno vodi na lokalnim izborima u nedjelju u Turskoj, prema djelomičnim podacima koje su objavile tv postaje, nakon glasovanja obilježena nasiljem u kojem je smrtno stradalo pet osoba.


Stranka pravde i razvoja (AKP) dobila je 41 posto glasova na temelju četvrtine prebrojanih glasačkih listića, prema informativnim postajama CNN-Turk i NTV. Republikanska stranka naroda (CHP), glavna oporbena stranka u parlamentu, na drugom je mjestu s približno 18 posto glasova.

Stranka nacionalne akcije (MHP) zauzela je treće mjesto s gotovo 15 posto glasova. Ispitivanja objavljena prije izbora predviđala su čistu pobjedu AKP-a s 40 do 48 posto glasova.

Pet osoba je poginulo u sukobima

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Predsjednik Erdogan zabranio migrantima prijelaz preko Egejskog mora Recep Tayyip Erdogan Erdogan: "Ako želi kraj migrantske krize, EU mora podržati turske inicijative u Siriji"

Približno 48 milijuna birača pozvano je na glasovanje radi biranja predstavnika u lokalnim upravama na izborima koje se smatra testom popularnosti za vladinu stranku, u kontekstu gospodarske krize.

Pet osoba je poginulo a stotinjak ozlijeđeno u sukobima, ponekad s vatrenim oružjem, vezanima uz glasovanje, naveli su sigurnosni i bolnički izvori.

Nasilje je bilo najviše izraženo na uglavnom kurdskom jugoistoku zemlje gdje su glasovanje obilježile žestoke tučnjave između pristaša kandidata za mjesta seoskih čelnika.

>> Izbori u Turskoj: Jedna osoba poginula, sedmero ozlijeđenih