Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana zbog vinjeta u sporu s Bruxellesom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija privremeno je zaustavila sufinanciranje izgradnje slovenskih autocesta dok se ne razjasni situacija oko uvođenja naplate cestarina preko vinjeta.

Prema srednjoročnom financijskom planu EU-a Slovenija bi trebala u razdoblju 2005.-2013. dobiti ukupno 256 milijuna eura za svoje ceste iz europskih kohezijskih fondova, od čega 28 milijuna u ovoj i 58 milijuna u sljedećoj godini, no program je privremeno zaustavljen zbog najave Vlade da će s polovicom godine početi naplaćivati cestarine novim sustavom, preko vinjeta i porušiti naplatne postaje koje su građene iz tih sredstava, piše ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' koji tvrdi da je obavijest o tome dobila i agencija DARS koja upravlja autocestama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog skriven od javnosti EK ne želi reći jesu li RH i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu Slika nije dostupna Posredništvo EK? Pahor očekuje potporu Pariza u sporu s Hrvatskom

Daljnja isplata ovisi o odgovoru slovenske Vlade Bruxellesu u vezi s vinjetama, piše list. Slovensko ministarstvo za lokalnu samoupravu i regionalni razvitak najavilo je da će ovih dana Bruxellesu dostaviti potrebnu dokumentaciju o projektu koji se treba financirati europskim sredstvima i dodatnu argumentaciju o uvođenju vinjeta za automobile u domaćem prometu i tranzitu, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Istodobno, glasnogovornica europske povjerenice za regionalnu politiku Eva Kaluzynska izjavila je za slovenske medije u Bruxellesu da se ne radi o blokiranju financiranja slovenskog projekta budući da on za ovu godinu još nije bio ni potvrđen ni odbačen, te da država koja projekt predlaže mora među ostalim u dokumentu prikazati sve izvore njegova financiranja.

'Dnevnik' naime piše da je do zastoja u odobravanju sredstava za ceste došlo zbog 'promijenjenih ulaznih parametara' u financiranju autocesta, budući da vlada i DARS računaju da će novim sustavom vinjeta osiguravati dvadeset milijuna eura prihoda više nego sadašnjim sistemom.

Bivši guverner slovenske središnje banke Mitja Gaspari izjavio je prošlog tjedna kako bi Slovenija s vinjetama mogla doći u spor s Europskom unijom jer nisu predviđene vinjete za kraće vrijeme, za tranzit, kakve poznaju u Austriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene