Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Litvinenko otrovan radioaktivnim polonijem-210

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ruski špijun Aleksander Litvinenko otrovan je radioaktivnim elementom polonijem-210 čiji su tragovi pronađeni u njegovuurinu, potvrdio je u petak znanstvenik britanske Agencije za zdravstvenu zaštitu Roger Cox.

Direktorica Agencije Pat Troop rekla je da visoka razina spomenutog izotopa u Litvinenkovu organizmu pokazuje kako postoji nekoliko mogućnosti - da je Litvinenko taj element "u organizam unio kroz u hranu, da ga je udisao ili mu je u organizam unesen kroz otvorenu ranu. Mogu potvrditi da je riječ o vrlo visokoj količini polonija-210". Policija još istražuje na koji je način Litvinenko otrovan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriveni novi tragovi polonija 210 Slika nije dostupna Uhićen Litvinenkov suradnik Mario Scaramella

Jutros je britanski ministar unutarnjih poslova John Reid izjavio
kako Litvinenkova smrti nije "povezana s prisutnošću bilo kakve
radioaktivne supstance u njegovu organizmu".

U četvrtak kasno navečer Litvinenko, koji je bio oštar i glasan
kritičar ruske vlade, doživio je srčani udar na Odjelu za intenzivnu
njegu londonske bolnice University College Hospital.

Cox je također kazao da je mogućnost opasnosti po zdravstveno osoblje koje je liječilo Litvinenka "vrlo mala" te da je još prerano govoriti o tomu je li postojala ikakva opasnost da su radijaciji bile izložene i osobe koje su se nalazile u restoranu u kojemu je, prije nego što se razbolio, 1. studenoga jeo i Litvinenko.

Ruski poslovni čovjek Andrej Lugovoj, koji se na dan kad je bivši
član KGB-a otrovan, s njim sastao u restoranu londonskog hotela Millennium Mayfair, u petak je novinarima rekao da su ga u Moskvi ispitivali britanski dužnosnici te da je ponovno zanijekao bilo kakvu umiješanost ili povezanost s Litvinenkovom smrću. 

Lugovoj je također rekao da je Litvinenka poznavao desetak godina, te da ga je on nakon dugog vremena prošle godine pozvao da se sastanu zbog eventualne poslovne suradnje u Londonu. 

Kazao je i kako Litvinenko u restoranu toga dana nije naručio nikakvo jelo niti piće te da ga je sutradan nazvao telefonom da bi odgodio njihov ponovni sastanak, objasnivši da se osjeća vrlo loše.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene