Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ostavimo to Vladi'

VIDEO Linić opet okoliša: Kada ćemo saznati koje su to mjere smanjenja proračunskog minusa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prethodno sastanku na kojem će se pokrenuti procedura prekomjernog deficita za Hrvatsku, ministar Linić i dalje nije htio ništa komentirati o mjerama kojima će se golemi deficit smanjiti.

Ministar financija Slavko Linić danas se nalazi u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku ministra financija zemalja članica Europske unije koji bi trebali danas na svom sastanku i formalno potvrditi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP).

Pročitajte i ovo Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom Slika nije dostupna Ništa ne ide preko noći Evo kada će zapravo Europa preuzeti nadzor nad hrvatskim financijama

Prilikom dolaska na spomenuti sastanak ministar Linić i dalje nije htio razgovarati o detaljima smanjenja deficita kao ni njegova kolegica iz Vlade Vesna Pusić jučer. Na novinarski upit hoće li jedna od mjera biti i obustava uplata u drugi mirovinski stup, Linić nije htio konkretizirati.

Pusić: 'Našli smo rješenje za postupno smanjenje deficita u tri godine'

'Ostavimo to Vladi Republike Hrvatske da jasno kaže koliko će to utjecati s prihodovne, a koliko s rashodovne strane. Uglavnom, Vlada već zadnja tri-četiri mjeseca radi na mjerama kako bi mogla provesti sve preporuke Europske komisije. I tijekom ovog tjedna ćemo dati jasne poruke koliko je to na prihodovnoj, a koliko na rashodovnoj strani', rekao je Linić.

Podsjetimo, Komisija je predložila da se Hrvatskoj dade rok do 30. travnja 2014. godine da poduzme učinkovite mjere, to jest, da javno objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

Što je postupak prekomjernog deficita (EDP)?

Postupak prekomjernog deficita (EDP), korektivni je mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

Taj postupak pokrenut je protiv svih država članica osim Estonije i Švedske. Trenutačno je u tom postupku 16 zemalja članica, a Hrvatska će biti 17. po redu. Postupak prekomjernog deficita do sada su uspješno okančale Bugarska, Njemačka, Mađarska, Italija, Finska, Latvija, Litva, Luksemburg i Rumunjska.

Hrvatska nije rekorder po brzini ulaska u EDP. Nakon petog kruga proširenja 1. svibnja 2004. godine, Komisija je već 12. svibnja te godine predložila otvaranje Postupka prekomjernog deficita za Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, a taj prijedlog Vijeće je potvrdilo već u srpnju. (D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene