Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastav izraelske vlade

Likud dogovorio koaliciju sa strankom krajnje desnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mandatar za sastav izraelske vlade Benjamin Netanyahu iz stranke Likud dogovorio je koaliciju sa strankom krajnje desnice Yisrael Beitenu, prenose agencije u ponedjeljak, a Europska unija upozorava da će odnose s Izraelom vrednovati prema privrženosti nove vlade projektu dviju država.

Netanyahu, čelnik Likuda (desnica) je u noći na ponedjeljak potpisao koalicijski sporazum s Yisrael Beitenu, čiji će čelnik Avigdor Lieberman postati ministar vanjskih poslova u novoj vladi. 'Dogovorili smo se o svim načelima i pitanjima i o podjeli ministarstava i kabineta' rekao je zastupnik Likuda Guideon Saar, javlja AFP.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> 'Izrael mora poštovati preuzete obaveze'

Netanyahuov sporazum s krajnjom desnicom mogao bi biti zapreka planu nove američke administracije Baracka Obame da se uz Izrael proglasi i palestinska država, piše Reuters. Povjerenik EU za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana rekao je da će odnosi EU i Izraela ovisiti o spremnosti nove izraelske vlade da nastaviti raditi prema ostvarenju rješenja palestinske države.

'Spremni smo surađivati kao i obično, redovito s izraelskom vladom koja je spremna razgovarati i raditi na ostvarenju rješenja o dvije države', rekao je Solana. Na dogovor Netanyahua i Libermana reagirao je u ponedjeljak zastupnik izraelskih Arapa u parlamentu, Ahemad Tibi pozivajući 'šefove diplomacije europskih zemalja neka se ne susreću s fašistom koji zagovaraju protjerivanje Arapa'. 'Pozivam također i arapsku diplomaciju na bojkot Liebermana, neka se s njime ne susreću ni javno ni tajno', rekao je Tibi za AFP.

Zastupnik Saar naznačio je u ponedjeljak da postignutim dogovorom Likud ne zatvara vrata drugim strankama, već naprotiv teži proširenoj koaliciji.Likud bi trebao razgovarati sa svojim prirodnim saveznicima, vjerskim strankama i strankama desnice, a to su Sefardski ultraortodoksni Shaass (koja ima 11 zasutpnika), zatim Ujedinjena lista ultraortodoksne Tore aškenazi (5), Nacionalni savez (4) te Židovsko ognjište (3).

Likud je na izborima dobio 27 zastupničkih mjesta, a to je jedno mjesto manje od 28 zastupnika koliko je ostvarila stranka centra Kadima, koju vodi dosadašnja šefica diplomacije Tzipi Livni s kojom je Netanyahu pregovarao o koaliciji. Livni je međutim odbila ući u vladu koja ne bi u svoj program uvrstila plan "dviju država za dva naroda, izraelski i palestinski" i koja se ne bi obvezala raditi prema mirovnom procesu što su ga potaknule Sjedinjene Države konferencijom u Annapolisu 2007. Netanyahu zagovara 'ekonomski mir' koji predviđa poboljšanje životnih uvjeta Palestinaca na Zapadnoj obali kroz gospodarske i sigurnosne projekte.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene