Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjeruju kako će ga zarobiti

Libijski pobunjenici: Gadafi je pod opsadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski ustanici u Tripoliju objavili su da stežu obruč oko libijskog vođe Moamera Gadafija te da su svoje snage objedinili pod jednim zapovjedništvom kako bi lakše slomili preostale džepove otpora njegovih snaga.

Ministar pravosuđa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), odvjetnik Mohamed al-Alagi, izrazio je uvjerenost da su Gadafi i njegovi sinovi i bliski suradnici u okruženju te da će uskoro biti zarobljeni. 'Područje u kojem se nalazi sada je pod opsadom', rekao je al-Alagi za Reuters, odbivši kazati gdje se to Gadafi po njegovu mišljenju u Tripoliju točno nalazi. 'Ustanici prate to područje i rješavaju taj problem', rekao je.

Analitičari međutim ne isključuju mogućnost da im je Gadafi već pobjegao. U javnosti nije viđen već dva mjeseca, a u četvrtak se oglasio novom audio porukom. Pojavila su se i izvješća da je možda pobjegao u Alžir. Kako je javila egipatska agencija MENA, pozivajući se na pobunjenički izvor, konvoj šest mercedesa prešao je u petak iz Libije u Alžir.

Izvješće nije moguće potvrditi, no MENA-in izvor vjeruje da bi to mogli biti visoki libijski dužnosnici ili sam Gadafi sa sinovima. Tripoli je u subotu, unatoč sporadičnoj pucnjavi, mirniji nego zadnjih dana. Ustanici nastoje slomiti posljednje džepove otpora lojalističkih snaga, a da bi učinkovitije djelovali objedinjeni su pod zajedničkim zapovjedništvom, rekao je visoki vojni zapovjednik ustanika.

Ustanici su u petak zauzeli Ras Dždir, granični prijelaz na granici s Tunisom, što će otvoriti put za dostavu humanitarne pomoći i opskrbu Tripolija. Borbe se vode i za Sirt, Gadafijevo rodno mjesto 450 kilometara istočno od Tripolija u kojem bi on mogao potražiti utočište. Britanski zrakoplovi raketirali su bunker lojalističkih snaga u tom gradu. 'Sirt je i dalje operativna baza iz koje pro-Gadafijeve postrojbe šalju svoje snage u Misratu i Tripoli', rekao je jedan dužnosnik NATO-a. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vikao je 'Ne pucajte!', pogođen je u glavu Gadafi ubijen u rodnom Sirtu: 'Nije bilo naredbe, slučajno je poginuo u borbi' Slika nije dostupna Nikako da ga osvoje Gadafijeve snage pružaju žestok otpor u Sirtu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene