Obavijesti Pretražite Navigacija
U STRAHU OD AGROKORA

Slovenski parlamentarci odlučuju o lex Mercatoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakonom se želi spriječiti eventualno "financijsko iscrpljivanje" Mercatora od strane vlasnika, kazala je glavna tajnica slovenske vlade Lilijana Kozlovič.

Slovenski parlament u četvrtak započinje svoje redovno travanjsko zasjedanje, a na početku će odlučivati i o dopuni dnevnog reda, po kojoj bi na prijedlog vlade odlučivao o lexu Mercator, odlučio je u utorak kolegij predsjednika parlamenta.

Pročitajte i ovo Požar autobusa na autocesti - 1 Bosna - Njemačka VIDEO Drama na autocesti: Autobus koji je prevozio 55 putnika zapalio se - dvaput! Slika nije dostupna Dio posrnulog Agrokora Miodrag Kostić zaniteresiran za kupnju Mercatora-S?

Lex Mercator, kako je zakonski prijedlog slovenske vlade popularno nazvan u medijima, odnosio bi se na "sistemska poduzeća" s više od 6000 zaposlenih i priohodom iznad milijardu eura godišnje, ne bi li se u slučaju njihove insolventnosti pokušala spasiti od stečaja te zaštitila radna mjesta i interesi i tražbine dobavljača. U parlament je taj zakon zbog stanja u Agrokoru kao vlasniku slovenskog trgovačkog lanca s prodajnom mrežom u Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji, upućen po hitnom postupku.

Zakonom se žele spriječiti možebitne štetne posljedice i ima preventivni karakter za slučaj da bi tvrtka postala insolventna, ali se njime ne poseže u kompanijine redovne poslove, vlasnička prava ili druge odnose nego se želi spriječiti eventualno "financijsko iscrpljivanje" Mercatora od strane vlasnika, kazala je glavna tajnica vlade Lilijana Kozlovič.

Nadzorni odbor Mercatora u petak je na svojoj izvanrednoj sjednici utvrdio da nikakvog nezakonitog postupanja i financijskog iscrpljivanja Mercatora od strane matičnog koncerna nije bilo, a direktor Mercatora Tomislav Čizmić kazao je da tvrtka posluje stabilno, ispunjava svoje obveze prema dobavljačima, zaposlenima i državi, te da će to i dalje činiti.

Zakonski prijedlog podržale su stranke u vladajućoj koaliciji premijera Mire Cerara, dok je oporba prema njemu rezervirana.

Oporbeni prvaci kažu da onemogućavanje nezakonitih financijskih transakcija između povezanih tvrtki onemogućava već i sadašnji zakon o trgovačkim društvima, te da je predviđeno imenovanje vladinog povjerenika u nadzorni odbor tzv. "sistemskog poduzeća", kako se lex Mercatorom predviđa ustavno sporno te glede nepovredivosti privatnog vlasništva.

Prema podacima koje objavljuju slovenski mediji, izloženost Mercatora prema njegovim dobavljačima je oko 500 milijuna eura, a prema matičnom Agrokoru samo 50-ak milijuna. U Mercatoru je u Sloveniji zaposleno skoro 11.000 ljudi, a od tog prodajnog lanca ovise i znatni kapaciteti prehrambene i izvozne industrije, pa se računa da Mercator sudjeluje u oko 10 posto slovenskog BDP-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene