Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opaska Europe

Lellouche: Protjerivanje Roma nije ponavljanje Drugog svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski državni tajnik za europske poslove Pierre Lellouche ocijenio je u srijedu 'neprikladnom' izjavu europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding koja je usporedila status Roma u Francuskoj i Drugi svjetski rat.

Reding je u utorak u Bruxellesu zaprijetila da će pokrenuti postupak pred Europskim sudom pravde (ECJ) protiv Francuske zbog kršenja europskog prava u slučaju protjerivanja Roma u Rumunjsku i Bugarsku. Ona je u neuobičajeno oštroj izjavi naglasila da je 'mislila da se u Europi takva situacija ne može ponoviti nakon Drugog svjetskog rata'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Narušeni odnosi Rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj oglasilo se o protjerivanju diplomata, objavili i koji je rok za odlazak: "Ovo je značajan korak unatrag" Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman SLIJEDIT ĆE PRIMJER Grlić Radman najavio: I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata

'Taj tip pogrešnog koraka kojemu je dodala svoj glas nije prikladan', izjavio je Lellouche na radiju RTL. 'Strpljenje ima granice, ne možete se tako obraćati velikoj državi', dodao je on.

>> Francuskoj zbog protjerivanja Roma prijeti sudski postupak

Reding se u utorak posebno okomila na ponašanje ministra useljeništva Erica Bessona i državnog tajnika za europska pitanja Lellouchea koji joj nisu rekli za postojanje cirkularnog pisma u kojem se izričito spominju Romi.

'Tijekom službenog sastanka s francuskim ministrima Ericom Bessonom i Pierrom Lellouchom, Komisija je dobila politička jamstva da odluka nije uperena protiv određene etničke skupine u Francuskoj. Mogu samo izraziti duboko žaljenje da su politička jamstva dvojice francuskih ministara koji su imali službeni mandat da o tome raspravljaju s Europskom komisijom u izravnoj suprotnosti s cirkularnim pismom koje je uputila ista ta vlada. Uloga Komisije kao čuvarice Ugovora postaje iznimno teška ako ne možemo imati povjerenje u jamstva koja su dala dvojica ministara na službenom sastanku s povjerenicima i s oko 15 službenih osoba koje su sjedile za stolom s obje strane', rekla je Reding.

U tom cirkularnom pismu od 5. kolovoza, čije je postojanje otkriveno prije nekoliko dana, navodi se da u sljedeća tri mjeseca treba evakuirati 300 nelegalnih naselja, u prvom redu ona u kojima se nalaze Romi.

Nakon što je javnost doznala za pismo, francuski ministar unutarnjih poslova napisao je novu okružnicu u kojoj više nema spominjanja Roma.

'Osobno sam bila zaprepaštena situacijom koja je ostavljala dojam da se protjeruju ljudi iz jedne zemlje članice samo zbog toga što pripadaju određenoj etničkoj manjini. Mislila sam da se u Europi takva situacija ne može ponoviti nakon Drugog svjetskog rata', rekla je povjerenica dodajući kako 'ovo nije sitni prijestup, nego sramota'. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene