Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grobnica u kojoj se najvjerojatnije nalaze unutarnji organi osmanskog sultana Sulejmana Veličanstveno, pronađena je nakon dugogodišnje potrage u Mađarskoj.


Povjesničari i istraživači pronašli su hram i džamiju u koju su pohranjeni ostaci Sulejmana Veličanstvenog nakon što je umro tijekom opsade Sigeta. Tursko-mađarski tim stručnjaka do otkrića je došao baš kod Sigeta, na jugu Mađarske.

Vezani članci \'\'Sve za tvoje srce\'\' ''Sve za tvoje srce'': Besplatno mjerenje kolesterola, krvnog tlaka, edukacija o oživljavanju uslijed gušenja U grobu pronađena velika količina oružja (Foto: PU vukovarsko-srijemska) - 5 Šokantno otkriće u Borovu: U grobu osobe preminule prije 74 godine pronađeni kalašnjikovi, raketni bacač, bombe, mine...

'Tijekom iskapanja naišli smo na heksagonalne strukture koje impliciraju da se radi o sultanskoj građevini', rekao je Ali Uzay Peker, turski akademik s odjela arhitekture Bliskoistočnog tehnološkog fakulteta.

Dvije građevine sagrađene su jedna kraj drugi, a budući da nema minareta sve ukazuje na to da se radi o hramu. 'U ovom trenu možemo reći da smo pronašli lokaciju Sulejmanovog hrama', dodaje Peker.

Sulejmana I., u Europi znanog i kao 'Veličanstveni', povjesničari smatraju najvećim vladarom Osmanskog carstva, a preminuo je tijekom opsade Sigeta kojeg je branio Nikola Šubić Zrinski.

Njegovo je tijelo potom odvezeno u Carigrad, današnji Istanbul, te je tamo sahranjeno, ali prema legendi, njegovo srce i ostali unutarnji organi izvađeni su i sahranjeni na mjestu gdje je umro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook