Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Led na Antarktici topi se ljeti deset puta brže nego prije 600 godina, a gubitak ledene mase je najveći u zadnjih 50 godina, ističe se u međunarodnoj studiji.


Istraživači su bušili do dubine od 364 metra na otoku Jamesa Rossa na sjeveru antarktičke ledene kape kako bi izmjerili temperature koje su vladale prije više stotina godina. Uzastopni slojevi u uzorcima uzetim bušenjem pokazuju da se led topio i ponovo zamrzavao.

>>Nudi se privlačan posao na ledenom kontinentu

Vezani članci Mislav Bago - Istraživanje koronavirusa Ekskluzivno istraživanje: Podržavaju li građani odluke Stožera u borbi protiv korone i što se sve promijenilo od prvog vala Odleđivanje stakla Ima genijalan način skidanja leda s automobila, a uopće nije kompliciran

'Ustanovili smo da su najhladniji uvjeti na antarktičkom poluotoku i najmanja količina otopljenog leda prevladavali prije 600 godina', rekla je Nerilie Abram iz British Antarctic Surveyja u Cambridgeu u Velikoj Britaniji. U to vrijeme temperature su bile za nekih 1,6 Celzijevih stupnjeva niže od temperatura zabilježenih koncem 20. stoljeća a količina novog snijega koji bi se svake godine topio i zatim ponovo zamrzavao bila je 0,5 posto. Danas je količina novog snijega koji se svake godine topi deset puta veća', smatra Abram.

>>Širenje zamrznutog mora oko Antarktike zbog - globalnog zatopljenja

Temperature su postupno rasle u zadnjih nekoliko stotina godina ali se topljenje ubrzalo tek polovicom 20. stoljeća, ističe se u toj studiji objavljenoj u časopisu Nature Geoscience. To znači da je zatopljenje na Antarktici dosegnulo takvu razinu da čak i mali porast temperature može prouzročiti puno brže topljenja leda.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook