Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Le Pen osuđen na 3 mjeseca uvjetno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa francuske ekstremne desnice Jean-Marie Le Pen osuđen je danas u Parizu na zatvorsku kaznu od tri mjeseca uvjetno, uz 10.000 eura novčane kazne, jer je 2005. izjavio kako njemačka okupacija "nije bila posebno nehumana".

Sud je čelnika Nacionalne fronte proglasio krivim jer je u intervjuu što ga je 2005. dao desničarskome tjedniku Rivarolu "opravdavao ratne zločine i osporavao zločine protiv čovječnosti".

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala je ostavka Ukrajinska ucjena izazvala skandal u SAD-u: "Na ljudima čija zemlja nije napadnuta je da kažu da postoje određene stvari koje ne činimo" Slika nije dostupna SUDSKI EPILOG Muškarac osuđen na 20 godina zatvora zbog silovanja kćeri s mentalnim poteškoćama: Za njim raspisana tjeralica

79-godišnji Le Pen već je nekoliko pute bio osuđivan zbog rasističkih izjava. 

"Siguran sam da će Jean Marie Le Pen od mene tražiti da
podnesem priziv", rekao je njegov odvjetnik.

Tužiteljstvo je na ročištu 14. prosinca zatražilo petomjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu u iznosu od 10.000. Le Penove izjave iz 2005. jednoglasno su osudile francuske vlasti, političke stranke, židovske zajednice, razne udruge i organizacije koje se bore protiv rasizma.

Le Pen je izjavio kako se "uopće ne osjeća krivim". Godine 2005. je izjavio: "Kad je riječ o Francuskoj, njemačka okupacija nije bila posebno nehumana, iako je bilo nekih nepravilnosti, što je neizbježno za zemlju koja se prostire na 550.000 četvornih kilometara".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene