Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Rusija neće intervenirati'

Lavrov: Ukrajinu se ne smije prisiljavati da bira između Moskve i Bruxellesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija bi se trebala ponijeti kao dobar susjed i pustiti Ukrajinu da sama izabere put kojim će se kretati, izjavila je u utorak u Kijevu visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

EU razumije potrebu snažne povezanosti Rusije i Ukrajine, ali Moskva mora snažno podržati ukrajinski teritorijalni integritet, nacionalno jedinstvo i neovisnost, rekla je Ashton, prva visoka strana dužnosnica koja je posjetila Kijev od zbacivanja Viktora Janukoviča s vlasti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

U međuvremenu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da se Ukrajinu ne smije prisiljavati da bira između Moskve i Bruxellesa. "Opasno je i kontraproduktivno da se Ukrajini nameće načelo: ili ste s nama ili ste protiv nas", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji s luksemburškim ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom.

Rusija i Zapad, kaže Lavrov, moraju iskoristiti kontakte s različitim političkim frakcijama u Ukrajini kako bi "smirili situaciju, a pokušali ostvariti jednostrane prednosti u trenutku kad zemlji treba nacionalni dijalog". Šef ruske diplomacije naglasio je da Rusija neće intervenirati u Ukrajini.

Dr. Željezna Šaka kandidirat će se na predsjedničkim izborima!

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksander Turčinov u utorak je u parlamentu upozorio na opasnosti od separatizma u zemlji. "To je realna prijetnja", kazao je i najavio sastanak s čelnicima sigurnosnih službi kako bi s njima raspravio taj rizik.

Poluotok Krim, koji je do 1954. bio u sastavu Rusije i gdje etnički Rusi čine većinu stanovništva, te još neke proruske regije na istoku, ne priznaju svrgnuće Viktora Janukoviča s vlasti, kazao je Turčinov. A Janukoviču, za kojim su nove vlasti izdale tjeralicu zbog zločina protiv civila, i dalje ni traga ni glasa. Posljednji je put viđen na Krimu u nedjelju.

Ashton je u Kijevu iskazala snažnu podršku novom ukrajinskom vodstvu, pozvala ih da formiraju vladu nacionalnog jedinstva i fokusiraju se na rješavanje kratkoročnih problema, posebno u vezi s teškom ekonomskom situacijom. Turčinov je nešto ranije kazao da je osnivanje vlade odgođeno za četvrtak zbog dodatnih konzultacija o stvaranju što šire koalicije.

Ashton nije govorila o detaljima financijske pomoći, rekavši da će EU surađivati s MMF-om, ali će MMF sam procijeniti situaciju u Ukrajini, čije je gospodarstvo na rubu bankrota, a državna blagajna zjapi prazna.

Potrebna je kombinacija brze pomoći i uloge u dugoročnim investicijama, kazala je Ashton. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene