EU (Foto: AFP)
EU (Foto: AFP)

Šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, osvrnuo se u intervjuu za Dnevni avaz na 90-e godine na Balkanu.


Europska unija napravila je veliku grešku kada je 90-ih godina propustila odlučno nastupiti na Balkanu jer tada nije imala zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i ta greška više se nikad ne smije ponoviti, ocijenio je šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark istodobno pozvavši političare u BiH koji koče reforme da sa uozbilje i prestanu se ponašati kako da su u 19. stoljeću.

U intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz" Wigemark je istaknuo kako današnja EU ne može sebi priuštiti ignoriranje zapadnog Balkana, a na tu činjenicu ne utječe ni izlazak Velike Britanije iz članstva u Uniji.

Zbog odgađanja prilagodbe SSP-a BiH trpi velike gubitke

Kazao je kako ne razumije primjedbe političara iz BiH koji se protive prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, odnosno uklanjanju carinskih zapreka za uvoz u BiH iz Hrvatske, i optužbe da time netko pokušava uništiti bosanskohercegovačku poljoprivredu.

Lars-Gunnar Wigemark
Nema nikakve logike u tvrdnjama da EU pokušava uništiti proizvodnju u BiH, a istodobno joj pomaže u reformama koje bi tu proizvodnju trebale ojačati, kazao je švedski diplomat.

Na takvim optužbama inzistiraju vlasti Republike Srpske koje odlučno odbijaju mogućnost bescarinskog uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske uz procjenu kako bi na taj način poljoprivrednici u BiH trpjeli godišnje štete veće od 100 milijuna eura.

Prilagodba trgovinskih odredbi SSP-a uvjet je da bi tijela EU razmatrala zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Wigemark je kazao kako zapravo zbog odgađanja prilagodbe SSP-a BiH trpi velike gubitke, jer je ostala bez prava na izvoz nekih proizvoda na tržište EU koje ostaje najveće, bila u njemu Velika Britanija ili ne.

"To mi vrlo jasno govori da ljudi u stvari ne znaju o čemu pričaju", kazao je Wigemark.

Iracionalno ponašanje nekih političara u BiH koji blokiraju reforme usporedio je s dizanjem prašine koja bi mogla zamračiti europsku perspektivu te zemlje.

Ocijenio je ipak kako će se ta prašina slegnuti, a nakon toga će se morati nastaviti raditi od točke na kojoj se stalo.

"Trebalo bi prevladati politiku koja je bila svojstvena 19. stoljeću", poručio je Wigemark zaključujući kako ga stanje u BiH podsjeća na razdoblje razjedinjenosti, sukoba i tek privremenih savezništava kakvo je tada vladalo. (Hina)