441479
441479
441479
441479
441479

Republika Srpska odbacila bescarinski uvoz iz Hrvatske, blokiran put k EU

  • , 26.06.2016., 21:02
  • Autor:
  • komentara

Predstavnici vlasti Republike Srpske odbacili su u nedjelju u Banjoj Luci izmjene privremenog trgovinskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

 
 
 
 
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)

Izmjene trgovinskog sporazuma između BiH i EU zaključene su nakon višemjesečnih pregovora, a nedjeljni sastanak s predstavnicima entitetske vlade, parlamenta i različitih udruga koje okupljaju poljoprivrednike i proizvođače hrane sazvao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Izmjene su vlasti RS odbacile uoči sjednice Predsjedništva BiH koje je u ponedjeljak trebalo dati "zeleno svjetlo" prilagođenom privremenom trgovinskom sporazumu s EU.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije je najavio kako neće dati svoj glas bez suglasnosti vlasti RS pa je sasvim izvjesno kako od nastavka puta BiH k članstvu u EU za sada nema ništa jer je prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma prvi i osnovni uvjet koji je potrebno ispuniti u ovoj fazi.

Ta prilagodba značila bi otvaranje tržišta BiH za bescarinski uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i iz Hrvatske kako to odavno vrijedi za ostale članice Unije. To ipak ne znači neograničen uvoz jer se onaj bescarinski temelji na jasno određenim kvotama dok bi se na sav uvoz izvan dogovorenih kontingenata i dalje plaćala puna carina.

Glavni bosanskohercegovački pregovarač Hamdo Tinjak izjavio je da je ugovor iznimno povoljan za BiH jer za članice EU ostavlja male uvozne kontingente uz višegodišnju prilagodbu dok za proizvođače iz BiH otvara višestruko veće kvote od postojećih za izvoz na tržište Unije.

Za vlasti RS to ipak nije bio dostatni argumenti i one inzistiraju na stajalištu da bi bilo kakav bescarinski uvoz iz Hrvatske "uništio" domaću proizvodnju".

Takvu tezu Dodik je ponovio i nakon nedjeljnog sastanka ustvrdivši da bi od prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma korist imala samo Hrvatska, a BiH i RS imali bi samo štetu.

"Ovaj sporazum nanosi ogromne kratkoročne i dugoročne štete", kazao je Dodik novinarima. Ustvrdio je da bi za RS to značilo štetu od najmanje 100 milijuna eura.

Njega je podržao i predsjednik udruge stočara RS Vladimir Usorac koji je prilagodbu trgovinskog sporazuma s EU nazvao "kapitulacijom" i pozvao je na apsolutni protekcionizam, odnosno zabranu bilo kakvog uvoza.

"Nikakvo potpisivanje bilo čega", zaključio je Usorac i zahvalio Dodiku kazavši da predsjednik RS nastoji "spasiti što se može spasiti". (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se