Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak izjavio je kako aktualna politička kriza u BiH nije povezana s rješavanjem statusa Kosova.


"Ne zavisi Bosna i Hercegovina o Kosovu. Nijedno pitanje (u BiH) nije vezano za Kosovo. Može netko pokušati zloupotrijebiti Kosovo ako to baš želi, ali BiH nije vezana za Kosovo ni u kojem smislu," izjavio je Lajčak u u srijedu u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinama.

Vezani članci Ilustracija Migrantski kampovi u BiH postaju nova žarišta, u susjednoj se Srbiji eksplozija zaraze nastavlja Slika nije dostupna Lajčak: BiH prijeti eskalacije krize

Ovo Lajčakovo odbacivanje povezivanja stanja u BiH s rješavanjem statusa Kosova uslijedilo je u vrijeme učestalih napisa u zapadnim medijima u kojima se predviđa raspad Bosne i Hercegovine u slučaju otcjepljenja Kosova od Srbije, jer bi u tom slučaju Republika Srpska težila izdvajanju iz BiH i pripajanju Srbiji.

Nedavno je srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio kako su Kosovo i Republika Srpska prioritet politike službenog Beograda, što je shvaćeno kao najava zauzimanja za nadoknadu srbijanskog teritorija Republikom Srpskom u slučaju izdvajanja Kosova.