Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kuba je potvrdila prvi slučaj svinjske gripe kod meksičkog studenta koji se školuje na tom komunističkom otoku.


Priopćenje ministarstva zdravstva o pojavi ove bolesti od koje su oboljele tisuće ljudi diljem svijeta, pročitano je u ponedjeljak u večernjim vijestima na televiziji. U priopćenju se ističe da 14 studenata iz skupine koja se 25. travnja počela vraćati s odmora u nekoliko meksičkih država, ima simptome slične gripi. Nekolicina studenata je poslije izolirana radi daljnjih pretraga, a većina je nakon pregleda puštena kući.

>> Gripa A se širi: U Kini potvrđen prvi slučaj virusa

Vezani članci Punkt za cijepljenje protiv gripe u Zagrebu Svake godine imali smo na tisuće slučajeva zaraze, ove godine - niti jedan! Stručnjaci objasnili što se dogodilo Slika nije dostupna Split: Muškarac umro od svinjske gripe

 

U priopćenju se dodaje da su na čitavom području Kube vlasti pregledale 84 sumnjiva slučaja bolesti kod osoba različite nacionalnosti. Samo je jedna bila pozitivna na virus.Kubanske vlasti su 29. travnja na neodređeno vrijeme ukinule sve letove prema Meksiku, žarištu epidemije koja se proširila u mnogim zemljama svijeta i po službenim podatcima je odnijela 61 život, od kojih 56 u Meksiku. Zbog epidemije kubanska civilna zaštita je od konca travnja u stanju uzbune, što znači pojačani nadzor u pomorskim i u zračnim lukama u toj zemlji koja svake godine privlači više od 2 milijuna turista.

Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo zatražila je u ponedjeljak da se ukinu ograničenja u zračnom prometu koja su u borbi s gripom donijele neke zemlje, među njima i Kuba, i koja, upozoravaju meksičke vlasti, izlaze iz okvira preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).