Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jezive izjave

Kršenje ljudskih prava u Izraelu osudio i UN: Ministar financija pozvao na "brisanje" palestinskog sela

Benjamin Netanyahu i Bezalel Smotrich
Benjamin Netanyahu i Bezalel Smotrich Foto: Afp
Povjerenik za ljudska prava UN-a u petak je kritizirao izraelskog tvrdolinijaškog ministra financija zbog poziva na "brisanje" palestinskog sela Huvare, opisavši njegove komentare kao nedokučivu izjavu o poticanju na nasilje i neprijateljstvo.

Turk je to kazao u obraćanju Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi, gdje je formalno predstavio izvještaj o situaciji na okupiranim palestinskim teritorijima.

Referirao se pritom na izjavu izraelskog ministra financija u Bezalela Smotricha, čelnika stranke koja zastupa interese židovskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Nakon ubojstva dvojice Izraelaca u mjestu Huvara, izraelski doseljenici ovaj tjedan zapalili su više desetaka kuća, trgovina i automobila u Huvari, a jedan Palestinac je ubijen.

Pročitajte i ovo Novi sukob Izraela i Palestine - 4 APEL SAD-A Izrael napao Gazu nakon raketiranja: "Naši zračni udari usmjereni su na lokacije za proizvodnju raketa i oružja"

Lokalni mediji objavili su da je izraelski ministar obrane Yoav Gallan u četvrtak potpisao naloge za administrativni pritvor dvojice osumnjičenika, nakon što je sud u Jeruzalemu naredio policiji da oslobodi svih sedam osoba privedenih zbog napada na Palestince u Huvari.

Amnesty International osudio je priopćenjem puštanje osumnjičenika i korištenje administrativnog pritvora, dodavši da se time krši međunarodno pravo.

Pročitajte i ovo Hebron Novi niz smrtonosnih sukoba Izraelske snage ubile četvoricu Palestinaca, otac u suzama grlio svoje mrtve sinove: "To su moja djeca"

SAD je zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se ogradi od Smotricheva poziva za brisanjem Huvare.

Najmanje 62 Palestinca, uključujući naoružane napadače i civile, ubijeno je od početka 2023., priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Trinaest Izraelaca i jedan ukrajinski turist poginuli su u palestinskim napadima u istom razdoblju, prema službenim izraelskim podacima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene