Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi niz smrtonosnih sukoba

Izraelske snage ubile četvoricu Palestinaca, otac u suzama grlio svoje mrtve sinove: "To su moja djeca"

Hebron
Hebron Foto: Getty Images
Izraelske snage ubile su četiri Palestinca u odvojenim incidentima u okupiranoj Zapadnoj obali u utorak, rekli su palestinski i izraelski dužnosnici, u najnovijem u višemjesečnom nizu smrtonosnih sukoba između sigurnosnih snaga i Palestinaca.

Dvojica braće ubijena su blizu grada Ramale. Treći čovjek je za vrijeme sukoba s izraelskim snagama ustrijeljen u glavu u gradu Beit Ummaru pored grada Hebrona, reklo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Kasnije je u utorak izraelska vojska rekla da je izraelska vojnikinja ozlijeđena u napadu kod Kochav Yaakova pored Ramale.

Osumnjičenog palestinskog napadača ustrijelila je policija i kasnije je liječnik u jeruzalemskoj bolnici potvrdio da je mrtav.

U videosnimci koja kruži društvenim mrežama vidi se kako se automobil okreće na raskrižju i juri prema vojnikinji koja hoda pločnikom.

Izraelska vojska obračunava se s militantnim skupinama i prosvjednicima širom Zapadne obale nakon niza napada Palestinaca u Izraelu ranije ove godine.

Prošlog je tjedna budući premijer Benjamin Netanyahu imenovao krajnjeg desničara Itamara Ben-Gvira za ministra sigurnosti s ovlastima nad policijom na Zapadnoj obali prema koalicijskom sporazumu koji se priprema za formiranje nove vlade.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu prebrojani svi glasovi Benjamin Netanyahu jasni je pobjednik izraelskih izbora

Pročitajte i ovo Novi sukob Izraela i Palestine - 2 Novo zaoštravanje sukoba VIDEO Izrael gađao Gazu, poginula i petogodišnja djevojčica. Premijer poručio: "Izveli smo akciju protiv neposredne prijetnje"

Sukobi u utorak počeli su kada su se dva izraelska vojna vozila zaustavila ispred Beit Ummara tijekom onoga što je vojska nazvala rutinskom aktivnošću.

Vojnici su otvorili vatru kada su prosvjednici pucali na njih i bacali kamenje i benzinske bombe, priopćila je vojska. Incident u blizini Ramale čini se sličnim: vojnici koji su pucali na prosvjednike koji su bacali kamenje i benzinske bombe.

Stotine su se okupile ispred bolnice u Ramali kako bi odale počast obitelji dvojice braće, koja su obojica u ranim dvadesetima.

"To su moja djeca", govorio je otac kroz suze dok je grlio svoje mrtve sinove, pokazuje snimka koja kruži društvenim mrežama. Visoki palestinski dužnosnik Husein al-Šeik u tvitu je nazvao ubojstvo braće "hladnokrvnim pogubljenjem".

Palestinsko ministarstvo zdravstva reklo je da je ove godine ubijeno 205 Palestinaca, uključujući one koji su poginuli tijekom kratkog sukoba u Gazi u kolovozu. Prema podacima izraelske vojske, prije krvoprolića u utorak, broj ubijenih Palestinaca do sada ove godine iznosio je 136, uključujući civile i pripadnike militantnih skupina.

U isto vrijeme, 23 izraelska civila i osam pripadnika sigurnosnih službi ubijeno je u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene