Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu ubojstva bivše pakistanske premijerke i oporbene čelnice Benazir Bhutto donosimo kronologiju najvažnijih političkih događaja u Pakistanu posljednjih mjeseci.


9. ožujka - Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf suspendirao je predsjednika Vrhovnog suda Iftikhara Chaudhrya zbog optužbi za zloporabu položaja i ovlasti. Pravnici su stali uz njega i Musharrafova popularnost strmoglavo pada.

Vezani članci Slika nije dostupna Kompletna kronologija slučaja INA-MOL: 14 godina problema, pregovora, političkih sukoba... Slika nije dostupna Kronologija krize koja je zaljuljala Vladu i zaprijetila gospodarstvu

10. srpnja - Musharraf je zapovijedio upad vojske u Crvenu džamiju u Islamabadu, uporištu islamističkih militanata. Pritom je ubijeno najmanje 105 osoba, a nakon intervencije slijedili su samoubilački napadi pobunjenika.

20. srpnja - Vrhovni sud ponovno je Chaundhrya izabrao za predsjednika i tako zadao udarac autoritetu Musharrafa.

27. srpnja - Musharraf se sastao s Benazir Bhutto u Abu Dhabiu i s njom razgovarao o tome kako usmjeriti zemlju prema građanskoj demokraciji. Bhutto zahtijeva da Musharraf odstupi s mjesta zapovjednika vojske.

10. rujna - Bivši premijer Nawaz Sharif uhićen je u zračnoj luci u Islamabadu nakon povratka iz egzila, unatoč tome što je Vrhovni sud odobrio njegov povratak. Deportiran je u Saudijsku Arabiju.

2. listopada - Musharrafova vlada objavila je da će povući optužbe protiv Bhutto, čime je otvoren put za njezin povratak.

6. listopada - Musharraf je na izborima izabran za predsjednika. Vrhovni sud osporava zakonitost izbora.

19. listopada - Bombaš samoubojica pokušao je ubiti Bhutto u Karachiu nakon povratka iz osmogodišnjeg egzila. Najmanje 139 osoba ubijeno je u jednom od najtežih napada u Pakistanu.

2. studenoga - Vrhovni sud ponovno odlučuje o tome je li se Musharraf mogao kandidirati za predsjednika dok je obavljao dužnost zapovjednika vojske.

3. studenoga - Musharraf uveo izvanredno stanje, slijede uhićenja tisuće oporbenih političara.

11. studenoga - Musharraf najavljuje izbore za 8. siječnja.

13. studenoga - Bhutto je stavljena u kućni pritvor u Lahoreu,
nekoliko sati prije najavljenog prosvjeda protiv izvanrednog stanja. Bhutto kaže da Musharraf mora odstupiti s predsjedničkog položaja.

14. studenoga - Sharif kaže da je spreman surađivati s Bhutto.

15. studenoga - Musharraf imenuje predsjednika Senata Mohammadmiana Soomroa na čelo izbornog povjerenstva za nadgledanje predstojećih izbora.

22. studenoga - Commonwealth suspendira Pakistan.

25. studenoga - Sharif se vratio iz egzila.

28. studenoga - Musharraf predaje zapovjedništvo nad vojskom generalu Ashfaqu Kayaniu.

29. studenoga - Musharraf je položio prisegu kao civilni predsjednik.

30. studenoga - Bhutto objavljuje program za izbore 8. siječnja ostavljajući otvorenom mogućnost da će ih bojkotirati.

9. prosinca - Sharif kaže da će radije sudjelovati u izborima nego ih bojkotirati.

15. prosinca - Musharraf ukida izvanredno stanje i vraća ustavni poredak.

27. prosinca - Bhutto je ubijena u napadu nakon predizbornog skupa u Rawalpindiju. U napadu je poginulo još najmanje 20 osoba.