Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koštunica: 'Veličanstvenim skupom' narod rekao što misli o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je prosvjednim skupom, održanima u Beogradu povodom proglašenja kosovske neovisnosti, narod Srbije, a osobito njena mladež, rekao što misli o Kosovu te je sam skup nazvao 'veličanstvenim'.

'Narod Srbije je na veličanstvenom skupu rekao što misli o Kosovu i Metohiji i što misli o brutalnom nasilju koje se provodi nad Srbijom. Prije svega mladost Srbije je poručila da je Srbija za pravo, pravdu i slobodu te da odbacuje politiku sile zapadnih zemalja', kazao je u priopćenju Koštunica.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Slika nije dostupna Koštunica protiv glasovanja o Kosovu u Vijeću sigurnosti

Prema njegovim riječima, Srbija u ovom trenutku, braneći Kosovo, pokazuje da čvrsto brani najviše vrijednosti na kojima počiva demokratski svijet.

'A to znači da je Kosovo Srbija', navodi se u Koštuničinu priopćenju, u kojem se dodaje da se 'na žalost, jučer dogodila i velika nesreća jer je u nasilju, koje je izbilo, izgubljen i jedan ljudski život'.

'Nasilje i rušenje najizravnije nanose štetu u našoj borbi za očuvanje državnih i nacionalnih interesa. Svi koji su za lažnu državu Kosovo raduju se kad vide nasilje u Beogradu. Zato još jednom molim sve građane da u interesu Srbije više ne dođe ni do najmanjeg incidenta u zemlji', naveo je Koštunica. 

Privedene 192 osobe

MUP Srbije je priopćio da je policija tijekom nereda privela 192 osobe, da je ozlijeđeno 130 osoba, 78 građana i 52 policajca, a da je prizemlju zgrade američkog veleposlanstva, nakon ugašenog požara, pronađeno pougljenjenjeno tijelo, koje je prebačeno u Institut za sudsku medicinu kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Više incidenata dogodilo se mimo osnovnog skupa, navodi se u priopćenju, te se nabraja da su oštećene zgrade diplomatskih i konzularnih predstavništava SAD-a, Turske, Hrvatske, Velike Britanije, Belgije, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Kanade, restoran Mc Donald's na Slaviji, više automobila, ulična rasvjeta i prometna signalizacija.

Prema procjeni MUP-a Srbije, na prosvjednom skupu 'Kosovo je Srbija' okupilo se više od 500 tisuća ljudi, a policija je u okviru svojih zakonskih ovlaštenja poduzela sve mjere za zaštitu objekata i osobno i imovinske sigurnosti građana, kaže se u priopćenju.

Glasnogovornik Koštuničine Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je u petak da 'svatko normalan osuđuje rušenje svojih gradova, ali svatko normalan zna da je ono proizvedeno nečuvenim nasiljem koje nad Srbijom proizvode svjetski moćnici'.

Mladenović je oštro kritizirao lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, koji je u četvrtak navečer za nerede i nasilje u Beogradu optužio osobno Vojislava Koštunicu, te dodao da će ako se pokaže točnom informacija o osobi izgorjeloj u američkom veleposlanstvu, Koštunica biti 'i izravno ubojica, a ne samo netko tko navodi druge da ubijaju'. 

'Nenad Čanak podsjeća na karikaturu Mussolinija i izjavama pokazuje mržnju prema vlastitom narodu i podaništvo prema svakom strancu koji nanosi zlo Srbiji', kazao je Mladenović dodajući da 'takvu bezobzirnost prema Srbiji pokazuje samo Čanak'.

Osim Čanka, i lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kao odgovorne za nerede označio je u četvrtak navečer organizatore prosvjeda, premijera Koštunicu, predsjednika Borisa Tadića (koji prosvjedu nije prisustvovao, zbog službenog posjeta Rumunjskoj) i radikala Tomislava Nikolića, te kazao da se 'sva trojica organizatora sad kriju iza svojih poziva na mirne prosvjede, zaboravljajući da danima podgrijavaju atmosferu linča te da zloupotrebljavaju Kosovo kako bi učvrstili ili osvojili vlast'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene