Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija nikada neće pristati da se zbog bržeg puta prema EU odrekne Kosova, a na eventualnu neovisnost pokrajine Beograd bi odgovorio svim pravnim sredstvima, istaknuo je srbijanski premijer Vojislav Koštunica u intervjuu listu Danas.


On je uvjeren da rješenje tog "najtežeg problema zemlje" ipak neće biti nepovoljno po Srbiju i vjeruje da su on i ostali dužnosnici u Beogradu intenzivnom diplomatskom aktivnošću uspjeli objasniti predstavnicima međunarodne zajednice složenost kosovskog problema.

Vezani članci Ilustracija Bespilotna letjelica srušila se u Kosovskoj Mitrovici, KFOR potvrdio da je to njihov dron: "Zbog kvara sletjela u vrt obiteljske kuće" Aleksandar Vulin Vulin protiv ulaska Kosova u NATO: "To bi otvorilo mogućnost da bombardiraju Srbiju"

- U dijelu međunarodne zajednice računa se uglavnom samo na jednu opciju - neovisnost Kosova i ukazuje se samo na njene površne prednosti. Opcija neovisnost ima puno nedostataka, a rješenje za koje se mi zalažemo - temeljna autonomija - ima puno prednosti, tvrdi Koštunica.

Na pitanje može li inicijativa slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela o eventualnoj grupi za podršku Srbiji na pregovorima o konačnom statusu Kosova imati pozitivne posljedice, Koštunica ocjenjuje kako ima nečeg proturječnog u Rupelovoj inicijativi.

Ona je, naime, u ime prijatelja Srbije, a istodobno prejudicira rješenje. Ako pažljivo pogledate, uočit ćete da su od svih zemalja samo dvije izričito spomenule neovisnost, Švicarska i Slovenija. Meni to stajalište nije jasno. Ako velike države smatraju da treba biti oprezan, da u javnost ne treba ići s rješenjima, onda mi 'prijateljski' stav Slovenije nije jasan, kaže srbijanski premijer.

Na pitanje koliko ozbiljnim smatra poziv radikala Tomislava Nikolića da se Kosovo oružano brani, a u svjetlu činjenice da je prema nekim istraživanjima trećina mladih spremna tako braniti pokrajinu, Koštunica je rekao da će se rasprava o Kosovu voditi samo kroz parlament.

Najava zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića da će Srbija i oružjem braniti Kosovo s negodovanjem je primljena među dobrim dijelom tamošnjeg srpskog stanovništva

Govoreći o sadašnjem trenutku suradnje s Tribunalom u Den Haagu, Koštunica je rekao kako je sadašnji problem utvrditi gdje se nalazi optuženi Ratko Mladić.

Istovremeno šestorica bivših političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Srbije i SRJ, optuženi za ratne zločine na Kosovu, otputovali su u ponedjeljak u pritvor Haaškog tribunala zbog nastavka suđenja zakazanog za 7. kolovoza, javlja beogradska agencija Beta.

Šestorica optuženih - Milan Milutinović, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić - ostat će u Den Haagu do božićnih blagdana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju