Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosovski Srbi najavili osnivanje Srpskog parlamenta Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajednica srpskih općina i naselja na Kosovu pozvala je Srbe da odbace deklaraciju o neovisnosti Kosova i najavila osnivanje parlamenta kosovskih Srba koji će birati na lokalnim izborima u svibnju.

Kosovski Srbi pozvani su u ponedjeljak u podne na skupove u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Štrpcu i Ranilugu na kojima će odbaciti deklaraciju o neovisnosti Kosova.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Slika nije dostupna Kosovski hakeri napali stranice srbijanskog parlamenta

"Zajednica je odlučila u koordinaciji s Beogradom 11. svibnja organizirati lokalne i pokrajinske izbore kako bi izabrala Srpsku skupštinu Kosova", objavila je u petak Zajednica nakon skupa u Kosovskoj Mitrovici.

Taj grad podijeljen je rijekom Ibar na sjeverni dio s 40.000 srpskih stanovnika i južni dio u kojem živi 80.000 kosovskih Albanaca.

Zajednica Srba danas je zaključila da će dolazak misije Europske unije na Kosovo "tretirati kao čin okupacije".

Vladu u Beogradu pozvala je da s "okupatorima" (što znači s EU) ne potpisuje nikakav Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što bi bila "izdaja".

U protivnom će kosovski Srbi masovno prosvjedovati sve dok SSP ne bude "poništen".

Sudionici skupa održanog u petak predložili su da mirovnu snagu na Kosovu (KFOR) napuste vojnici iz zemalja koje priznaju neovisnost Kosova, njihova mjesta popune Srbi.

Kosovski Srbi inzistirat će na povratku srpske vojske i policije na Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene