Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosovo: Počeo štajk zdravstvenih radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo sedam tisuća zdravstvenih radnika na Kosovu stupilo je u ponedjeljak u opći štrajk, jer nisu uspjeli dogovori između sindikalnih i Vladinih predstavnika o povećanju plaća i poboljšanju uvjeta rada u zdravstvu na Kosovu.

Sindikat kosovskog zdravstva potvrdio je da je opći štrajk počeo u svim javnim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i trajat će 24 sata tijekom kojih će se primati samo hitni slučajevi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Vodstvo kosovskog sindikata zdravstva odbilo je Vladinu linearnu ponudu o povećanju plaća za 44 eura za sve zaposlenike, ocijenivši je dugoročno neprihvatljivom. Sindikalna federacija kosovskog zdravstva zatražila je povećanje plaća za 50 posto, primjenu zakona o zdravstvu, s obzirom na to da je Kosovo jedina zemlja u regiji u kojoj građani nisu zdravstveno osigurani, te poboljšanje uvjeta rada u zdravstvenim ustanovama. Prosječna plaća u kosovskom zdravstvu je oko 160 eura, a prosječna plaća na Kosovu 200 eura.

Većina zdravstvenih ustanova nije opremljena odgovarajućim uređajima zbog čega stotine bolesnika troše golem novac za liječenje izvan Kosova.

Glasnogovornik Vlade Memli Krasniqi izjavio je za elektroničke medije u Prištini da je Vlada u stalnu kontaktu sa sindikalnim predstavnicima i da razmatra sve mogućnosti racionalnog ispunjavanja zahtjeva zdravstvenih radnika. Dodao je da očekuje kako će iduća dva do tri dana biti postignut dogovor sa sindikalnim predstavnicima jer je takav dogovor postignut sa sindikatom kosovske policije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene