Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nosili izborni materijal

Kosovo: Na graničnom prijelazu uhićeni Srbi s biračkim listama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sumnje da su nosili izborni materijal iz Srbije, kosovska policija uhitila je četvoricu Srba kod graničnog prijelaza Bijela Zemlja, na istoku Kosova, na putu prema južnosrbijanskom mjestu Bujanovcu.

Kod uhićenih je, po riječima glasnogovornika kosovske policije Bakija Kelanija, u utorak navečer pronađen birački popis ‘paralelne’ srpske općine Vitina na Kosovu, i određeno im je policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati. Uhićeni su predstavnici lokalnih srpskih institucija iz Vitine, koje kosovske vlasti ne priznaju i nazivaju ih ‘paralelnima’. Vitina ima lokalnu albansku vlast koju kosovske vlasti smatraju legitimnom.

Reagirajući na uhićenje srbijansko ministarstvo za Kosovo zatražilo je od misije Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) ‘hitnu reakciju’ i što brže puštanje na slobodu privedenih Srba. Također se traži da misija EU osigura slobodu kretanja kosovskim Srbima te se tvrdi kako kosovska policija posljednjih mjesec dana učestalo bezrazložno maltretira Srbe koje se time želi zastrašiti.

Glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević objasnila je, u izjavi koju prenose mediji, kako nazočnost službenika te misije na graničnom prijelazu Bijela zemlja nije konstantna te da je za pitanje uhićenih zadužena kosovska policija.

U Srbiji su za 6. svibnja raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Kosovski je parlament potom donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriju Kosova, a predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi nekoliko dana nakon toga izjavio je da će srbijanski izbori na teritoriju Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno. (HIna)

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene