Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krši pravila diplomacije

Kontroverzni američki veleposlanik Grenell upozorava Europu da ne zaobilazi američke sankcije

Richard Grenell i Angela Merkel (Foto: AFP)
Richard Grenell i Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: AFP
Mehanizam Europske unije namijenjen olakšavanju trgovine s Iranom i zaobilaženju američkih sankcija ne poštuje politiku Washingtona i ne preporučuje se, rekao je američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell.

Američki predsjednik Donald Trump koristi sankcije kako bi natjerao Iran da se vrati za pregovarački stol i spriječi ga u razvoju nuklearnog oružja i raketnog programa, kazao je on u izjavi objavljenoj u nedjelju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Ilustracija USVOJENA REZOLUCIJA Europski parlament Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma: ''Potrebno ih je dodatno izolirati''

"Vjerujem da Amerikanci i Europljani imaju u pogledu Irana iste ciljeve", kaže veleposlanik. "No dok smo suglasni o ciljevima nismo o taktikama kojima bi se ti ciljevi ostvarili".

Njemačka, Francuska i Britanija pokrenule su svoj mehanizam, poznat kao Instex, potkraj siječnja u pokušaju da podrže sporazum o nuklearnoj energiji Irana iz 2015., koji je već postavio ograničenja u razvoju nuklearnog oružja.

Instex će omogućiti trgovinu bez izravnih financijskih transakcija.

Iran bi mogao, na primjer, isporučivati ​​naftu ili druge proizvode u Europu, a novac bi se nadoknadio i, umjesto da se isplati iranskim bankama, isplatio europskim tvrtkama koje prodaju Iranu hranu.

Richard Grenell nije prvi put prekršio diplomatska pravila kontroverznim izjavama.

Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti veleposlanika u svibnju, zahtijevao je da njemačke tvrtke prestanu poslovati u Iranu nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma.

Kasnije je izazvao bijes govoreći na internetskoj stranici Breitbart kako želi "osnažiti druge konzervativce u cijeloj Europi". Nedavno je zaprijetio sankcijama njemačkim tvrtkama koje sudjeluju u izgradnji njemačko-ruskog plinovoda Sjeverni tok 2.

Priznajući svoju nasrtljivi stil Grenell je za Welt rekao da "to pomaže reformi našeg prijateljstva i produbljuje ga i osnažuje".

Onima koji smatraju da su transatlantske veze u krizi poručio je da "ne vide ključnu stvar".

"Zapravo produbljujemo naše odnose time što uviđamo da ih u nekim područjima treba reformirati". (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene