Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Čak i ako čovječanstvo smanji ispuštanje stakleničkih plinova kao što je predviđeno Pariškim ugovorom, sam planet mogao bi omesti ljudske napore i zauvijek se pretvoriti u staklenik, ustvrdila je studija objavljena u ponedjeljak.


Uz takav scenarij, prosječna temperatura na Zemlji mogla bi biti 4 ili 5 Celzijevih stupnjeva viša u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što bi bilo mnogo više nego što je zadano Pariškim klimatskim ugovorom (najviše +2 Celzijeva stupnja), navodi se u toj studiji časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Vezani članci Slike iz svemira (Foto: Twitter) - 30 Ravnozemljaši na aparatima, doveo ih je do ruba: "Došao je moj trenutak za zaj**avanje i odradio sam to spektakularno" Slika nije dostupna JOŠ DVA DANA Jedan od najvećih izazova 21. stoljeća. Hoće li nas spasiti od uništenja?

Emisije stakleničkih plinova već su prouzročile porast prosječne temperaturena Zemlji za 1 stupanj povećavajući vjerojatnost i intenzitet ljetnih vrućina, suše i olujnih nevremena.

Znanstvenici opisuju deset aspekata "Zemljina sustava" koji su danas neutralni ili djeluju blagotvorno, ali bi u budućnosti mogli biti kobni, uzrokujući veća ispuštanja ugljikova dioksida i metana u atmosferu nego sve ljudske aktivnosti zajedno.

Radi se o procesima koji uključuju otapanje permafrosta, gubitak metanskih hidrata s dna oceana, potonuće slabijeg zemljina i oceanskog ugljika, gubitak arktičkog ljetnog morskog leda i smanjenje antarktičkog morskog leda i polarnih ledenih kapa.

Te su prekretnice povezane s temperaturama iznad kojih će oslobađanje tih plinova biti neminovno. "Kada se dosegne kritična točka, proces reakcija se samoodržava", ističe se u studiji u kojoj znanstvenici izražavaju zabrinutost da bi se Zemlja mogla približiti granici na kojoj će postati staklenik.

Zagrijavanje za 3 stupnja moglo bi na kraju značiti smrtnu presudu za 40 posto amazonske prašume, navodi se u nedavnom istraživanju.

Požari koji nisu uključeni u taj model mogli bi ubrzati to propadanje zbog kojega u atmosferi mogu završiti milijarde tona CO2.

Svi mehanizmi međusobno su povezani, misle autori studije, i svaki može pokrenuti onaj drugi.

"Svi ti događaji zajedno mogli bi potaknuti Zemljin sustav na nov način funkcioniranja", zaključio je Hans Joachim Schellnhuber, koautor studije i ravnatelj Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih utjecaja, koji je ranije ocijenio da na Zemlji koja će biti toplija za 4 do 5 stupnjeva neće moći živjeti više od milijardu ljudi. (Hina/E.P.)