Globalno zatopljenje polako uzima maha u cijelom svijetu, a s velikim vrućinama bore se i zemlje poput Švedske i Kanade. Klimatolozi tvrde kako će temperaturnih skokova biti sve više, a osjetimo ih i u našoj zemlji.

Galerija Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 4

U inače hladnoj Švedskoj - požari. U Japanu toplinski val. Temperature se penju i do 38 stupnjeva. Slično je i u Kanadi, odakle nam se javila Lelija, Hrvatica koja u Edmontonu živi već osam godina.

Vezani članci Slika nije dostupna NEZABILJEŽENO U ZADNJIH 135 GODINA 'To su sve loše vijesti za sav planet' Slika nije dostupna PRVO SU ISMIJALI FILM, A ONDA ISTRAŽILI... 'Bojim se da igramo opasnu igru'

"Ovo ljeto ove godine je prilično varljivo, temperature se penju do 32 i onda padnu na 14 uz užasne pljuskove i vjetrove, poslala sam i sliku iz Calgaryja, takva je tuča pala da je doslovno bilo pokriveno ledom sve'', ispričala je za Dnevnik Nove TV, Lelija Ricijaš.

Zbog toplinskog vala, diljem Velike Britanije uvenula je i trava. Anthony i Cristy po osvježenje su stigli u Zagreb. "Nismo naviknuti na vrućine u Velikoj Britaniji. Čak su i vlakovi prestali voziti!", kažu.

"Ove zime je isto bilo čudno, snijeg je pao tek u drugom mjesecu, bilo ga je puno, Božić smo bili u kratkim hlačama, tako da stvarno ne znam više'', kaže Fran iz Zagreba.

Nagle temperaturne promjene sve su češće, ističu klimatolozi. Zbog globalnog zatopljenja, toplinski valovi usporavaju i šire se prema polovima zemlje, odnosno zemljama poput Švedske i Kanade. ''Jak je utjecaj na Skandinaviju, vidi se ovaj jaki val koji se čak malo izokrenuo. Zbog toga vladaju vrućine i imamo požare'', kaže klimatolog Mirko Orlić.

U svemu tome, posebno se trebaju paziti srčani bolesnici. "Trebaju uzimati redovno terapiju, ne izlagat se izlasku van od 10 do 17 sati, te piti dosta tekućine'', kaže Ileana Lučić-Renaud iz Hitne medicine grada Zagreba.

Jer, na Zemlji je sve toplije. Toliko, da se od početka ove godine do danas količina leda u Arktičkom oceanu - prepolovila.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju