Obavijesti Pretražite Navigacija
Summit o klimatskim promjenama

U Cancunu bez dogovora o emisiji stakleničkih plinova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici 12-dnevnog summita o klimatskim promjenama nisu uspjeli postići dogovor oko prijedloga za ukidanje dvadesetogodišnje podjele između bogatih i siromašnih u području smanjena emisija stakleničkih plinova.

Na summitu koji se održava u Meksiku, razvijene zemlje utvrdile su kako bi brzo rastuća gospodarstva, na čelu s Kinom koja je trenutno zemlja s najvećom emisijom plinova, trebala učiniti puno više kako bi smanjila emisije. Siromašne zemlje uglavnom se protive promjeni UN-ove konvencije iz 1992. godine prema kojoj bogate zemlje trebaju prednjačiti u smanjenju emisija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovorni za 60 posto emisija Čelnici APEC-a odustaju od radikalnog smanjenja stakleničkih plinova Slika nije dostupna Razgovor o zaštiti okoliša Hoće li doći do smanjenja stakleničkih plinova?

>> Poplave i suše uzimaju sve više života, stanje će se pogoršati

>> Otočne zemlje strahuju od 'kraja svijeta'

Kako je riječ o kontroverznom pitanju naglasio je i Artur Runge Metzger, glavni pregovarač Europske komisije, koji je dodao kako su 'za Kinu potrebna oštrija pravila što se tiče mjerenja, izvještavanja i verifikacije nego u nekoj manjoj siromašnoj zemlji'.

Prošle godine u Kopenhagenu dogovorena je formula u skladu s kojom bi industrijske zemlje trebale smanjiti emisije, dok bi nova gospodarstva trebala usporiti rast plinova s učinkom staklenika Riječ je o dogovoru na koji je pristala većina zemalja, a razgovori u Cancunu imaju daleko manje ambicije od ovih. U Meksiku se nastoji očuvati vjerodostojnost pregovora o klimi jer je riječ o procesu koji se pod okriljem UN-a odvija 18 godina. Tema razgovora je i 'zeleni fond' iz kojeg bi se pomoć davala siromašnima ili naporima za zaštitu tropskih šuma. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene