Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudionici 12-dnevnog summita o klimatskim promjenama nisu uspjeli postići dogovor oko prijedloga za ukidanje dvadesetogodišnje podjele između bogatih i siromašnih u području smanjena emisija stakleničkih plinova.


Na summitu koji se održava u Meksiku, razvijene zemlje utvrdile su kako bi brzo rastuća gospodarstva, na čelu s Kinom koja je trenutno zemlja s najvećom emisijom plinova, trebala učiniti puno više kako bi smanjila emisije. Siromašne zemlje uglavnom se protive promjeni UN-ove konvencije iz 1992. godine prema kojoj bogate zemlje trebaju prednjačiti u smanjenju emisija.

>> Poplave i suše uzimaju sve više života, stanje će se pogoršati

>> Otočne zemlje strahuju od 'kraja svijeta'

Kako je riječ o kontroverznom pitanju naglasio je i Artur Runge Metzger, glavni pregovarač Europske komisije, koji je dodao kako su 'za Kinu potrebna oštrija pravila što se tiče mjerenja, izvještavanja i verifikacije nego u nekoj manjoj siromašnoj zemlji'.

Vezani članci Slika nije dostupna Čelnici APEC-a odustaju od radikalnog smanjenja stakleničkih plinova Slika nije dostupna Hoće li doći do smanjenja stakleničkih plinova?

Prošle godine u Kopenhagenu dogovorena je formula u skladu s kojom bi industrijske zemlje trebale smanjiti emisije, dok bi nova gospodarstva trebala usporiti rast plinova s učinkom staklenika Riječ je o dogovoru na koji je pristala većina zemalja, a razgovori u Cancunu imaju daleko manje ambicije od ovih. U Meksiku se nastoji očuvati vjerodostojnost pregovora o klimi jer je riječ o procesu koji se pod okriljem UN-a odvija 18 godina. Tema razgovora je i 'zeleni fond' iz kojeg bi se pomoć davala siromašnima ili naporima za zaštitu tropskih šuma. (Hina)