Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kirgistan nije promijenio mišljenje o zatvaranju posljednje preostale američke zračne baze u središnjoj Aziji, rekao je u petak glasnogovornik kirgistanskog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva.


'Pozicija se nije promijenila', rekao je glasnogovornik. Jedan visoki američki dužnosnik rekao je kako Washington vidi priliku da se izbjegne zatvaranje zračne baze Manas. Kirgistan je prošli mjesec odlučio zatvoriti tu zračnu bazu jer je od Rusije dobio paket pomoći vrijedan dvije milijarde dolara.

'Mi još razgovaramo s Krigistanom kad je u pitanju baza u Manasu', rekao je taj američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. 'Obavijestili su nas o zatvaranju i žele nestanak američkih baza u Kirgistanu, ali ta priča još nije gotova'. Na pitanje je li moguć novi sporazum o bazi u Manasu, rekao je: 'Moguć je'.

Vezani članci Na tržnici u Biškeku prodaje se sušeni korijen biljke Aconitum soongaricum kojom u Kirgistanu liječe COVID Ministar popio biljni tonik, tvrdi da teški COVID liječi za tri dana. Stručnjakinja upozorava: "Otrovan je i u najmanjim količinama" Velimir Mratinić s ovcama Obrat u Komiži: Gradonačelnica predlaže poništenje odluke o zabrani domaćih životinja u naselju

>> Kirgistanski parlament za odlazak Amerikanaca

'I SAD ima druge opcije. Bazu u Manasu smatramo korisnom, ali (zatvaranje) nam neće bitno smanjiti mogućnost da opskrbljujemo snage u Afganistanu. Ima i drugih opcija kad su baze u pitanju', rekao je. Kremlj tvrdi kako nije vršio pritisak na Kirgistan da zatvori američku bazu, ali diplomati tvrde da službena Moskva želi ojačati svoj politički i diplomatski utjecaj na bivše sovjetske republike središnje Azije.